Politika

NEVIDLJIVA RUKA GURA KONFLIKT U UKRAJINI KA ESKALACIJI: Bizarna izjava kineskog ministra spoljnih poslova

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kineski ministar spoljnih poslova, Ćin Gang, rekao da "nevidljiva ruka gura konflikt u Ukrajini jer ima geopolitičku agendu". Nije, međutim, otkrio na koga misli.

Izvor: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Kineski ministar spoljnih poslova, Ćin Gang, održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je dao više izjava koje su burno odjeknule u javnosti.

Ćin Gang je kazao da "nevidljiva ruka gura konflikt u Ukrajini ka eskalaciji", ali nije precizirao o kome je reč.

"Nevidljiva ruka gura konflikt ka eskalaciji i koristi krizu u Ukrajini da bi služila određenim geopolitičkim agendama", rekao je on i ponovio poziv Kine na dijalog. Kina je nedavno objavila plan od 12 tačaka za rešenje krize u Ukrajini, ali ostatak sveta joj zamera više stvari.

Kina nije javno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i odbija da Rusiju nazove agresorom. Kineski predsednik Si Đinping više puta je, od početka konflikta koji traje već godinu dana, razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ali nijednom sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim.

Kina insistira da je neutralna po pitanju rata u Ukrajini ali su mnogi njenu poziciju neutralnosti doveli u pitanje. Nedavno je nemački kancelar Olaf Šolc upozorio Kinu ukoliko odluči da naoružava Rusiju, da će takav potez biti velika greška.

(EURACTIV.rs)