Politika

AMERIKA MORA DA PROMENI STAV O KINI, RIZIKUJE KONFLIKT: Upozorenje kineskog ministra - "Ide pogrešnim putem i ne koči"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kineski ministar spoljnih poslova upozorio Ameriku zbog stavova o Kini. "Rizikuju konflikt, idu velikom brzinom pogrešnim putem i ne stiskaju kočnicu".

Izvor: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang održao je u utorak konferenciju za medije na kojoj je upozorio Sjedinjene Američke Države na odnos prema svojoj zemlji.

Ćin Gang, koji je dao i bizarnu izjavu o "nevidljivoj ruci" u ratu Rusije i Ukrajine, rekao je da Amerika greši u stavu prema Kini, i ukoliko ga ne promeni, rizikuje "konflikt ili sukob".

"Percepcija i pogledi SAD na Kinu su ozbiljno iskrivljeni. Amerika Kinu vidi kao primarnog rivala, i geopolitički izazov koji bi mogao da ima najveće posledice. Takva polazna tačka je kao da ste pogrešno zakopčali prvo dugme na košulji", rekao je Ćin Gang.

"Odnos nije fer niti se radi o konkurenciji zasnovanoj na pravilima. Amerika želi da potisne i ograniči Kinu. Trebalo bi da promeni pogrešne stavove, ili će uslediti konflikt i konfrontacija", rekao je on.

"Kada nas vređaju ili napadaju, trebalo bi da im ne odgovorimo ni rečima, ni delima. To je jednostavno nemoguće. Ako Amerika ne stisne kočnicu, i nastavi velikom brzinom da ide pogrešnim putem, nema tih ograda koje će sprečiti da sa njega izleti. I onda ćemo imati konflikt i konfrontaciju, i ko će snositi katastrofalne posledice", zapitao se on.

Kina je u prošlosti često kritikovala Ameriku zbog uvođenja jednostranih sankcija, a nedavno je najavljena i mogućnost sankcija upravo protiv Kine ukoliko bude naoružavala rusku vojsku.

(EURACTIV.rs)