Politika

VLADA SRBIJE DONELA ODLUKU: Od 1. januara dozvoljeno kretanje vozilima sa kosovskim tablicama, šta to znači?

Vlada Srbija donela je odluku da se omogući sloboda kretanja svim vozilima sa Kosova i Metohije, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: YouTube/Kosovo Online/Screenshot

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti postavljen disklejmer.

"Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244", navodi se u tekstu disklejmera.

Odluka će se primenjivati od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava našeg naroda na KiM i omogućili slobodu kretanja.

"Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta", naveo je Petković.

Na istoj sednici Vlade doneta je obavezujuća odluka za sve – da nema prelaska crvenih linija.

"Danas smo na sednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da se obavezuje i predsednik Srbije, kao i cela Vlada, da se jasno i nedvosmisleno drže naših crvenih linija u pregovorima i u dijalogu, da se apsolutno poštuje suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je činjeno i do sada", rekao je Petković.

Poručio je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno govori da nema priznanja KiM i nema članstva tzv. Kosova u UN, kao i organizacijama i agencijama sistema UN.

"Tablice, kao i lične karte, nisu simbol državnosti"

"Tablice čije smo krišćenje omogućili, kao i pre godinu dana lične karte nisu simbol državnosti", rekao je Petković i podsetio da u svetu posotoje brojni primeri da se u jednoj državi koriste različite tablice kao što je to u Kini i Hong Kongu a reč je o jednoj kineskoj državi.

Izvor: rts/printscreen

Dodao je da takav primer postoji u Italiji, gde različiti regioni koriste različite tablice.

Petković je rekao da i nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da žive, da opstanu i da se kreću.

"Koristi ih i monaštvo i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, da bi došli do svojih svetinja i vernika", naglasio je on i dodao da je takva situacija posebno južno od Ibra, gde ih koriste godinama, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Ovom odlukom ćemo omogućiti našim ljudima da brže dođu do centralne Srbije i završe svoje obaveze brže, kao i brže kretanje vozilima saniteta, što je i najvažnije", kazao je Petković.

Naveo je da je važno da istakne zbog, kako je rekao, "svih dušebrižnika koji će napasti ovu odluku, a nemaju zbog čega", da je ona rezultat njihovog dogovora iz 2011.

Preregistracija

Podsetimo, sistem sa nalepnicama kojima su se prelepljivali simboli Srbije na srpskim registarskim tablicama sa teritorije Kosova i Metohije (PR - Priština, KM - Kosovska Mitrovica, GL - Gnjilane, PZ - Prizren, PE  - Peć, UR - Uroševac koje je izdavao MUP Republike Srbije), odnosno takozvanog Kosova (RKS), bio je deo privremenog dogovora koji su Beograd i Priština postigli 30. septembra 2021. godine uz posredstvo Evropske unije, kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosovu.

Dve nedelje pre toga, Srbi sa severa Kosova i Metohije su blokirali puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, zbog odluke Vlade Kosova da Srbiji uvede recipročne mere oko registarskih tablica.

Spor oko tablica, odnosno odluka prištinskih vlasti da potpuno ukinu srpske i statusno neutralne tablice za vozila sa Kosova i Metohije i tako natera Srbe da preregistruju vozila na kosovske tablice, bila je povod da Srbi u novembru 2022. godine napuste policiju i druge institucije u kojima su bili integrisani.

Više od 4.200 ljudi sa Severa koji su posedovali KM tablice preregistrovalo je svoja vozila na RKS, a približno isti broj ih je zamenio sa oznakama gradova u centralnoj Srbiji

(JA/EURACTIV.rs)