Politika

PROTEST PRIVREDNIKA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Zahtevaju ulaz svake vrste robe na Kosovo i Metohiju

Autor Milena Antonijević

Nekoliko stotina privrednika i građana okupilo se u centru Kosovske Mitrovice, gde su protestovali zbog zabrane ulaska i oduzimanja robe iz centralne Srbije. Oni su potpisali i peticiju u kojoj zahtevaju ulaz svake vrste robe na KiM.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Protest je počeo u podne a dodatno do 14 časova bile su zatvorene sve radnje i lokali u svernom delu Kosovske Mitrovice.

Privrednik Dušan Gašić naveo je da se trgovine na severu Kosova i Metohije zatvaraju zbog nedostatka robe iz centralne Srbije, čiji plasman na Kosovo i Metohiju duže od šest meseci brane centralne vlasti u Prištini, prenosi RTS.

Prema Gajićevim rečima, nemoguće je živeti i raditi u ovim uslovima, a privrednici žele da se jednostrane akcije prekinu što se tiče zabrane plasmana robe srpskog porekla, kao i da se stanje vrati na ono pre juna meseca, kako je rekao “da ljudi jedu i piju ono što žele“.

“Takođe, veliki akcenat treba staviti na lekove, jer imamo zabranu i na njih. Sve ovo je apsurdno. Prosto, nalazimo se u jednoj neverovatnoj situaciji iz koje ne vidimo izlaz, i zato smo se okupili ovde da probamo da pronađemo neko rešenje", kazao je Gašić i dodao da odluka vlasti u Prištini pogađa i privrednike sa juga, Albance i druge.

Privrednici će peticiju sa potpisima za ukidanje mere zabrane prodaje srpske robe na KiM uputiti kosovskim zvaničnicima, ali i predstavnicima EU i zapadnih ambasada, sa kojima će kako su najavili tražiti da razgovaraju.

(M.A./EURACTIV.rs)