Politika

SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Trojica okrivljenih ostaju pri iskazu, Prpa ponavlja da Kuraka i Romića nije videla

Autor Milena Antonijević

Počelo je novo suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koje se iz bezbednosnih razloga, održava u zgradi Specijalnog a ne Apelacionog suda. Trojica okrivljenih, negirala su krivicu rekavši da ostaju pri ranijim iskazima.

BEL07 - 19990414 - BELGRADE, SERBIA, YUGOSLAVIA - Colleagues and relatives of Slavko Curuvija, owner and chief editor of the Belgrade daily newspaper Dvevni Telegraf carry his coffin from the chapel at the Belgrade cemetery where he was buried, Wednesday, 14 April 1999. Curuvija was killed by unidentified assailants on Sunday. EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC
Izvor: EPA-EFE/Saša Stanković

U ponovnom svedočenju Branke Prpe, Ćuruvijine supruge i jedine osobe za koju se zna da je videla ubicu, ona je rekla da osoba koju je videla ne odgovara fizičkom opisu Miroslava Kuraka, koga tužilaštvo tereti kao neposrednog izvršioca.

"Kurak i Romić nisu među osobama koju sam videla", istakla je Prpa.

Ona je ponovila da je nju jedna osoba udarila u glavu i da je tada videla ubicu koji je prišao i pucao Ćuruviji u glavu.

"To je bila osoba amorfne fizionomije, bez izrazitih crta lica. Bio je izrazito bled i imao crnu kapu. Bio je jako smiren i kao da se malo premišljao da li i mene da ubije. Ja sam tada imala 46 godina, sada imam 70. Sećanje može da bledi, ali mi je ta slika utisnuta u svest", opisala je Prpa.

Njeno svedočenje smatra se najvrednijim argumentom odbrane. U nastavku pretresa koje će biti održavano tokom ove nedelje, biće saslušan i nekadašnji komandant JSO, Milorad Ulemek Legija.

Očekuje se da će do 10. marta kao svedoci biti saslušani i braća Aleksandar i Miloš Simović iz "zemunskog klana", koji služe kazne zbog ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića.

Za ubistvo Ćuruvije, prvostepeno su osuđeni bivši načelnik RDB- a Radomir Mrković, nekadašnji načelnik Beogradskog centra RDB- a Milan Radonjić, kao i pripadnik službe Ratko Romić. U odsustvu je osuđen i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.


(EURACTIV.rs)