Politika

U NEREDIMA VIŠE POVREĐENIH GRAĐANA I POLICAJACA, NA DESETINE UČESNIKA UHAPŠENO: Najavljeni novi protesti i blokade

Autor Milena Antonijević

Studenti, prema najavi, započeli prvi sat pritiska ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Vučić izjavio da je uhapšeno više od 35 osoba, a Dačić najavio sednicu koordinacije Službi bezbednosti

Izvor: Foto: Uroš Arsić

Nakon sinoćnog protesta "Srbija protiv nasilja", građana i studenata koji su ispred skupštine grada zahtevali poništavanje beogradskih izbora nastali su neredi, prilikom pokušaja ulaska učesnika skupa u Skupštinu grada i Predsedništvo. Više ljudi je uhapšeno, a bilo je i povređenih.

Izvor: Foto: Uroš Arsić

Za danas su najavljeni novi protesti studenata i blokade, dok se u istom terminu, kao i prethodnih dana, od 18 časova očekuju protesti "Srbija protiv nasilja".

Izvor: Foto: Uroš Arsić

Prema najavama studenata,  ukoliko od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ne dobiju afirmativan odgovor na njihov zahtev da se otvori i revidira birački spisak, odatle će se nastaviti na blokade dva mesta u Beogradu.

Izvor: Foto: Stefan Stojanović

Grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu dala je podršku studentskim protestima.

„Ko krade izbore krade budućnost. Falsifikovanje biračkih spiskova, prijavljivanje nelegalnih prebivališta i izborni inženjering su skandalozni pokušaj vlasti da nam još jednom oduzme državu, ali ovaj put i mnogo više -- zdravu pamet i poslednje ostatke samopoštovanja. Ako dozvolimo ovu izbornu krađu bićemo poniženi i pokoreni, pokazaćemo da nemamo snage da se borimo za sebe i za svoju decu", navodi se u objavi koja je upućena medijima.

Izvor: Foto: Stefan Stojanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon Saveta za nacionalnu bezbednost da je sinoć pokušano nasilno zauzimanje institucija države Srbije i naveo da je uhapšeno više od 35 osoba, te da se nastavlja hapšenje širom grada.

Izvor: Foto: Uroš Arsić

"Analizirali smo sve što se događalo, zahvalio sam pripadnicima kako policijske brigade, tako žandarmerije, svim pripadnicima policije, koji su težak teret podneli, sagledali smo sve informacije i sa predstavnicima Bezbednosne informativne agencije", rekao je Vučić.

On je kazao da postoje dokazi da učesnici protesta nisu bili ubačeni, kao i da postoje svedoci koji su spremni da govore da je sve bilo pripremano.

"Zar vas nije sramota da bez volje naroda pokušavate da dođete na vlast. Nisam se uplašio protesta, čim sam čuo šta se dešava odmah sam došao u Predsedništvo i ušao na glavni ulaz i da pokažem da sam tu sa svojim narodom", dodao je on.

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić rekao je da treba odvojiti šta su politička okupljanja od upada u državne institucije i rušenje ustavnog poretka i dodao da je za ponedeljak, 25. decembar u 15 sati zakazao sednicu Biroa.

Policijski sindikat Srbije saopštio je da najoštrije osuđuje događaje u Beogradu i napade na policajce, od kojih su dvojica teško povređena.

Izvor: Foto: Uroš Arsić

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović naveo je u pisanoj izjavi da taj sindikat "osuđuje divljaštvo i napade na policajce koji su samo obavljali svoju dužnost".

(M.A./EURACTIV.rs)