Politika

MIROSLAV LAJČAK: Krajnji rok za sprovođenje postignutih sporazuma je januar 2024

Autor Milena Antonijević

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da je kranji rok za sprovođenje postignutih sporazima januar 2024 i izrazio zabrinutost jek ni Srbija ni Kosovo nisu krenule ka implementaciji

Izvor: Printscreen/Pink TV

Lajčak je u intervjuu za Gazetu ekspres, između ostalog rekao da je je bez obzira na okolnosti, uveren da će uspešno završiti svoju diplomatsku misiju, te da će sporazum iz Brisela i Aneks iz Ohrida biti sprovedeni uspešno, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je istakao da su u oktobru i Vučić i Kurti izrazili načelnu spremnost da prihvate evropski nacrt statuta za osnivanje Zajednice.

"Istovremeno, premijer Kurti je uslovio prihvatanje statuta potpisivanjem Sporazuma o putu normalizacije, njegovog aneksa, kao i samog statuta od strane Kosova i Srbije. Istovremeno, Srbija je pokrenula dodatna pitanja u vezi sa dodatnim pojašnjenjima. Stoga je implementacija trenutno na čekanju zbog ovih zahteva strana, a mi naporno radimo na tome da ih odgovorimo u svojstvu fasilitatora. Moj tim je još jednom razmatrao pitanje formalizacije na zahtev Kosova i mi smo ponudili Kosovu nekoliko opcija u vezi sa tim i trenutno čekamo njihov odgovor. U međuvremenu, zemlje članice zadužile su EU da pre kraja januara 2024. godine uključi obaveze Srbije prema Sporazumu u Poglavlje 35 pregovora sa Srbijom, koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Kosovom. Ovde imamo jasan rok za formalizaciju Sporazuma kao dela ugovornog sporazuma sa EU i kriterijuma za članstvo Srbije. Dozvolite mi da dodam još jednu tačku u vezi sa zahtevom Kosova da Srbija potpiše statut. Po našem mišljenju, ovo nije neophodno. Zakonski akt, kako je trenutno osmišljen, treba da bude interni dokument Kosova. Sa potpisom Kosova i Srbije, statut bi postao međunarodni sporazum, što nije. Sa Vladom Kosova razgovaramo o pitanju dodatne formalizacije Sporazuma o putu ka normalizaciji i Aneksu njegove implementacije. Paralelno, ugostili smo srpske pravne stručnjake u Briselu kako bi razgovarali o različitim aspektima dokumenta. Ovo je legitimno jer je ovaj nacrt detaljan i opširan. Ali ne zaboravimo da je prihvatanje teksta statuta samo jedan element procesa i potrebni su dodatni koraci sa kosovske strane za osnivanje Zajednice", kazao je on.

Na pitanje - da li su obe strane konačno prihvatile evropski predlog, Lajčak je rekao "da su obojica lidera načelno prihvatila evropski nacrt na sastanku sa francuskim predsednikom, nemačkom kancelarkom, italijanskim premijerom, kao i predsednikom Evropskog saveta i visokim predstavnikom, u Briselu u oktobru, ali tamo je zaključeno i da je potreban dodatni rad pre nego što se počne sa implementacijom".

Vodite razgovore sa stranama o koracima za sprovođenje Ohridskog aneksa, poznatog kao plan redosleda. Da li ste blizu pristanka?

"Aneks implementacije dogovoren u Ohridu potvrđuje da strane sprovode obaveze koje proizilaze iz Sporazuma brzo i u dobroj veri, nezavisno jedna od druge, i da strane neće blokirati primenu nijednog člana. Do sada, nijedna strana nije ispunila ove obaveze, zbog čega je potreban poseban plan za pokretanje procesa implementacije. Plan implementacije treba da pruži vodič, korak po korak, za primenu Sporazuma, kako bi se obezbedilo da se implementacija obaveza Kosova i Srbije odvija paralelno, i da obezbedi da kada neka od strana nešto sprovode, zauzvrat dobiju nešto drugo. Tokom našeg poslednjeg sastanka glavnih pregovarača u novembru, obe strane su po prvi put prihvatile pristup takvog paralelnog pristupa korak po korak. Razgovori o koracima i radnjama i njihovom redosledu se nastavljaju i očekujemo da će strane uskoro postići dogovor kako bi implementacija konačno počela. Međutim, jasno je da se, dok se od Kosova očekuje da napreduje sa uspostavljanjem Zajednice, od Srbije se, takođe, očekuje da ispuni suštinske delove svojih obaveza prema Sporazumu. Ovaj proces mora biti transparentan i pošten", kazao je, između ostalog specijalni izaslanik, Miroslav Lajčak.

(M.A./EURACTIV.rs)