Politika

VIKTOR ORBAN O MIGRACIONOM PAKTU: Neće biti uspešan jer Brisel ne vidi prave probleme Evrope

Autor Milena Antonijević

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Brisel ne vidi prave probleme u Evropi i da je zbog toga, cilj njegove zemlje na evropskim parlamentarnim izborima da „otvori oči Briselu”.

Izvor: Youtube/PrintScreen

Evropski izbori su u centru političkih ciljeva naredne godine, rekao je Orban, i naglasio da Brisel ignoriše probleme s kojima se ljudi suočavaju širom Evrope, ne samo u Mađarskoj, piše Politika.

Orban je izjavio da je ova godina bila godina velikih borbi, a da će naredna biti godina velikih planova. Kako je rekao, cilj Mađarske na narednim evropskim izborima je da „učini evropske lidere sposobnim da isprave greške koje su napravili tokom ove godine”, prenosi mađarski MTI.

Novi migracioni pakt EU će sigurno propasti i sve dok se Evropa ne odluči na potez koji je napravila Mađarska, da oni koji žele da uđu na teritoriju bloka, moraju prvo da podnesu zahtev i za to vreme čekaju van granica EU, a da nijedna regulacija koja bude uvedena neće uspeti”, izjavio je Orban.

Kako kaže, ueđen je da je evropska pomoć Ukrajini, koja podrazumeva donaciju od 50 milijardi evra u narednih pet godina loša odluka.

Orban je podvukao i važnost vraćanja fokusa politike na porodice u toku 2024. godine, a veruje da će program subvencionisanja kupovine stanova pomoći desetinama hiljada porodica.

On se osvrnuo na izazove s kojima se svet susreo ove godine, uključujući rat, terorističke pretnje, migraciju i inflaciju..

Kako je istakao, njegova vlada uspela je da zaštiti penzije čija će kupovna moć porasti usred manje inflacije od očekivane, kao i da će zaštita zarade biti veća nego sredinom 2023. godine, javlja MTI.

Orban je najavio plan vlade da pokrene trogodišnji program povećanja plata zaposlenima u školama i vrtićima i podsetio na nedavni dogovor mađarskih poslodavaca i zaposlenih o uvećanju minimalnog prihoda između 10 i 15 odsto.

(M.A./EURACTIV.rs)