Politika

ŠTA SE DEŠAVA SA "RAJSKOM BANJOM" U BANJSKOJ? Svečlja tvrdi da je KAP sada vlasnik, kancelarija za KiM osuđuje

Pripadnici kosovske policije upali su u utorak (19. decembar) u hotel "Rajska banja" u Banjskoj, opština Zvečan, i isterali radnike. Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja sada tvrdi da je KAP je vlasnik kompleksa.

Izvor: RTS/screenshot

Nakon vesti da je kosovska policija upala u hotel "Rajska banja", isterala radnike i da menja brave na objektu, obratilo se nekoliko zvaničnika takozvanih kosovskih insitucija.

Zamenik komandira za region Sever Veton Eljšani je rekao da policija samo asistira Kosovskoj agenciji za privatizaciju koja smatra da navedeni objekat nema adekvatnu dozvolu za rad, piše RTS.

Ovim povodom obratio se i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja. On je kratko prokomentarisao događaje od juče kada je KAP preuzela upravu nad kompleksom "Rajska banja” u Banjskoj koja se vodila kao društveno preduzeće i dala je u zakup Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova.

"Vlasnik ovog kompleksa (Rajska banja) je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP). U ovo nema nijedne sumnje", rekao je on na konferenciji za medije u Prištini, prenosi Radio KiM. Dodao je i da uskoro očekuje preliminarni izveštaj o tragičnom sukobu u Banjskoj krajem septembra ove godine.

"Ako je neko nezakonito investirao tu, mislim da je ovo lekcija za sve ljude koji nezakonito rade nešto ili investiraju”, kazao je on.

Kako je dodao, odluka o upravljanju ovim kompleksom je "rezultat rada dva ministarstva: MUP-a i ministarstva javne administracije”.

"Ova ministarstva imaju departman koji upravlja ovakvom imovinom koja je vlasništvo države. Konačnu odluku ćemo tek doneti”, ukazao je Svečlja.

Kancelarija za KiM osuđuje

Kancelarija za KiM je saopštila je u utorak (19. decembar) da "politički ekstremisti u Prištini uživaju u zlostavljanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a posebno to vole da rade na naše velike nacionalne i verske praznike".

Izvor: Pink/PrintScreen

"Tako su i danas, na Svetog Nikolu, pripadnici Kurtijeve policije upali u kompleks ’Rajska banja’, u opštini Zvečan, i odande potpuno bespravno i pod pretnjom sile isterali radnike koji rade na održavanju istoimenog hotela i restorana. Srbima je na ovaj način još jednom iz Prištine poručeno da nemaju pravo na razvoj svojih lokalnih zajednica, niti pravo na posao i socijalnu sigurnost", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, osim što su ovom demonstracijom sile još jednom napadnuta kolektivna prava srpskog naroda, prekršeno je i u današnjem svetu neprikosnoveno pravo na nepovredivost imovine, jer ekstremisti iz Prištine i opštinama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i privatnim licima na severu pokrajine sad već svakodnevno, bez ikakve zadrške i potrebe da se za to pravdaju, na najbezočniji način povređuju i otimaju imovinu.

"Priština je i na ovaj način potvrdila svoju nameru sveobuhvatne okupacije severa Kosova i Metohije i poručila da Srbija nema pravo da na bilo koji način pomaže svom narodu, budući da je turističko-rekreativni kompleks 'Rajska banja' jedna od strateških investicija Beograda na severu Kosova i Metohije. Granice bezobrazluka i bahatosti Kurtija i njegovih siledžija očito ne postoje, i jasno je da je današnja akcija Prištine u selu Banjska deo plana etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naglašeno je da će i o ovom napadu informisati međunarodnu zajednicu, uključujući i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

Objekat "Rajska banja" otvoren je 2019. godine, a finansirala ga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

(JA/EURACTIV.rs)