Politika

PEDRO SANČEZ: Portugalski premijer u ostavci Antonio Kosta još ima budućnost u evropskoj politici

Autor Milena Antonijević

Portugalski premijer Antonio Kosta, koji je podneo ostavku nakon istrage i nastavlja da vlada do izbora u martu, i dalje može da igra ulogu u evropskoj politici, izjavio je u utorak španski premijer i lider socijalista Pedro Sančez

Izvor: Youtube/La Vanguardia

Sančez, koji tvrdi da je „obožavalac" Koste, rekao je da portugalski premijer i dalje ima budućnost u evropskoj politici.

Sančez je rekao i da poznaje Nunu Santosa, podsetivši da je on bio ministar i da su se sastajali na portugalsko-španskim samitima.

Španski premijer je takođe rekao da veruje da će PS, na čelu sa Pedrom Nunom Santosom, pobediti na sledećim parlamentarnim izborima u Portugalu 10. marta.

Nekoliko dana nakon Kostine ostavke, Sančez je svog portugalskog kolegu nazvao „velikim socijalistom" tokom kongresa Socijalističke partije Evrope (PSE) u Malagi.

„Dozvolite mi da u svojim uvodnim rečima uputim podršku, u ime evropske socijalističke porodice, velikom socijalisti, velikom saborcu, Antoniju Kosti", rekao je Pedro Sančez na plenarnoj sednici kongresa PES-a.

Sančez je dodao da „kolege portugalski socijalisti znaju da mogu da računaju da će PSOE i svi evropski socijalisti pobediti na sledećim izborima u Portugalu 10. marta".

U Portugalu će 10. marta 2024. biti održani prevremeni parlamentarni izbori, koje je zakazao predsednik Marselo Rebelo de Sousa nakon Kostine ostavke.

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku početkom novembra tokom istrage projekata rudarenja litijuma i proizvodnje vodonika, kojim rukovodi njegova vlada.

Na dan ostavke, Kosta je negirao da je počinio "bilo kakav nezakonit ili za osudu čin". 

Nakon Kostine ostavke, PS je izabrala Nuna Santosa za svog novog generalnog sekretara na izborima prošlog vikenda.

(M.A./EURACTIV.rs)