Politika

PRVA REAKCIJA STEJT DEPARTMENTA NAKON IZBORA U SRBIJI: Radujemo se nastavku saradnje sa sledećom vladom

Sjedinjene Američke Države očekuju nastavak saradnje sa Srbijom na jačanju demokratije i vladavine prava, prva je reakcija Stejt Departmenta nakon održanih izbora.

Izvor: Youtube/printscreen/U.S. Department of State

Portparol Stejt Departmenta Metju Miler govorio je brifingu za novinare o različitim geopolitičkim i nacionalnim temama, ali se dotakao i izbora u Srbiji.

"Radujemo se nastavku saradnje sa sledećom vladom Srbije na jačanju demokratskog upravljanja i vladavine prava i unapređenju regionalne stabilnosti, nastavku ekonomskog rasta i ubrzanju puta Srbije ka EU", rekao je portparol Stejt Departmenta novinarima Metju Miler.

On je odbio da komentariše izborne neregularnosti o kojima su prethodno izvestili međunarodni posmatrači, odnosno misija OEBS.

Miler je kazao da je reč o preliminarnim zaključcima, te da će komentar uslediti nakon konačnog izveštaja.

Podsetimo, prema procenama CeSID-a i IPSOS-a (99,7 odsto obrađenog uzorka) u republički parlament ulazi 10 lista: lista oko SNS-a koja je osvojila 128 mandata, lista "Srbija protiv nasilja" sa 65 mandata, lista oko socijalista sa 18 mandata, kao i liste "Mi – glas iz naroda" i lista koalicije NADA sa po 13 mandata. Cenzus je prešlo i pet manjinskih stranaka.

Kada je reč o beogradskim izborima, prema projekcijama CeSID-a i IPSOS-a na osnovu 99 odsto obrađenog uzorka, lista oko SNS-a je osvojila 38,9 odsto glasova (48 mandata), a lista "Srbija protiv nasilja" 34,6 odsto (43 mandata). Cenzus su prešli koalicija NADA sa 6 odsto glasova (7 mandata), lista oko SPS-a sa 4,8 odsto (6 mandata) i lista čiji je nosilac Branimir Nestorović sa 5,3 odsto glasova (6 mandata).

U 65 gradova i opština održani su izbori za odbornike lokalnih skupština. Osim u Beogradu, glasalo se u 11 gradova i 53 opštine.

Beogradski izbori izazvali su protestni skup koalicije "Srbija protiv nasilja" ispred zgrade Republičke izborne komisije sinoć (18. decembar), zbog, kako je navedeno, "krađe izbora".

Kako su naveli, rezultate beogrdskih izbora ne mogu da private zbog "brojnih nepravilnosti".

Jedan od lidera koalicije, Srđan Milivojević je istakao da imaju "čvrste i neoborive dokaze da su izbori pokradeni".

"Idemo do RIK-a da tražimo poništavanje, imamo obilje dokaza, primedaba i prigovora brojnih posmatrača u Beogradu, ali ovo se ne odnosi samo na Beograd, već je pitanje i za celu Srbiju", istakao je Milivojević sinoć.

Ovim povodom su Miroslav Aleksić i Marinka Tepić, takođe lideri ove izborne koalicije, otpočeli štrajk glađu.

(JA/EURACTIV.rs)