Politika

NOTORNA JE LAŽ DA SRBIJA PRODAJE ORUŽJE UKRAJINI: Vučić se oglasio uživo iz Dohe

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Aleksandar Vučić o priči da Srbija prodaje oružje Ukrajini - "čisti smo kao suza, u pitanju su notorne laži".

Izvor: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je uživo iz Dohe i demantovao da Srbija prodaje Ukrajini oružje. Nedavno je Moskva zatražila objašnjenje zbog vesti da Srbija, navodno, Ukrajini prodaje oružje. Predsednik je rekao da "nikome nije prodat nijedan komad oružja" i da je u pitanju "notorna laž".

"Notorna je laž da je Srbija ikom prodala oružje, Ukrajini ili Rusiji. Nismo prodali nijedan komad oružja, oruđa, nijedan metak.... Mi proizvodimo municiju, metke, granate, eksplozivna punjenja, a za namensku industriju u Srbiji vezano je 50.000 ljudi", rekao je on.

Vučić je dodao i da Srbija, kada prodaje municiju i ostalo, prodaje samo takozvanim krajnjim korisnicima, a osigurala se i klauzulom da bez saglasnosti naše zemlje nema dalje prodaje.

"Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u odbrambenoj industriji Srbije. Kada municiju proizvodite, onda ona uvek negde završi na ratištu. U Srbiji postoji takozvani dozvoljeni korisnik i samo takvim zemljama Srbija može da izvozi. Kažu da smo izvezli preko Turske. Znajući da postoji mogućnost da deo robe bio poslat bilo kojoj strani na ratištu, dodali smo da je nemoguće izvoziti municiju koju smo dali Turskoj. Šta hoćete više od nas? Lažovi jedni, i denuncijatori. Želimo više da zarađujemo na ovoj industriji, čisti smo kao suza", kazao je on.

Vučić učestvuje na 5. Konferenciji Ujedinjenih nacija na nivou država i vlada, koja se održava od 5. do 9. marta u Dohi.

(EURACTIV.rs)