Politika

ZATVORENA BIRALIŠTA U SRBIJI: Objavljeni prvi nezvanični podaci, iz štaba SNS-a obratila se Brnabić

Prema prvim nezvaničnim rezultatima Ipsosa, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" odnela je pobedu sa 47,1 odsto glasova.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U 20 časova zatvorena su birališta u Srbiji, gde su danas održani izbori. Građani su birali predstavnike u republičkom, pokrajinskom i beogradskom parlamentu, kao i skupštinama još 64 grada i opštine.

Prve preliminarne rezultate saopštiće Republička izborna komisija u toku večeri.

Prvi nezvanični rezultati IPSOS-a

Prema prvim nezvaničnim rezultatima Ipsosa, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" odnela je pobedu sa 47,1 odsto glasova.

Obraćanje Ane Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnbabić se oglasila iz štaba SNS i proglasila pobedu: "Da ponovim reči Aleksandra Vučića 'dobro došli na slavlje'".

Ona se zahvalila svima "koji su shvatili ozbiljnost i glasali za plan, program i viziju".

"Naša lista Srbija ne sme da stane, u ovom trenutku, na 50 procenata uzorka, ima 47,1 posto podrške. Ponavljam, 47,1", rekla je Ana Brnabić uz aplauz svojih stranačkih kolega i dodala: "Nakon toga, 23 procenata ima 'Srbija protiv nasilja' na uzorku 6,7 procenata Socijalistička partija Srbije, pa 4,9 procenata ima 'NADA', 4,6 procenata Nestorović i Dveri imaju između 2,9 i 3 procenata. Dakle, 'Srbija ne sme da stane', Đilasova opozicija, SPS, 'NADA' i Nestorović su liste koje sigurno ulaze u parlament, ostale ćemo, naravno, videti".

"Srpska napredna stranka, odnosno lista 'Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane' će sasvim izvesno sama imati više od 125 mandata u Skupštini Srbije", istakla je Brnabić.

Prema podacima RIK-a, do 18 časova u Srbiji je glasalo 51,93 odsto birača upisanih u biračke spiskove. Poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila prošle godine, izlaznost do 18 časova iznosila 50,82 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

Prema biračkom spisku, svoje građansko pravo danas je moglo da ostvari 6.500.666 upisanih građana, a Srbi sa Kosova i Metohije to su mogli da učine na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

(J.N./M.A/EURACTIV.rs)