Politika

NOBELOVAC OSUĐEN NA DESET GODINA ZATVORA: Lukašenkov režim progoni političke protivnike, upozoravaju Ujedinjene nacije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nobelovac Ales Bjaljacki osuđen je na deset godina zatvora u Belorusiji u potezu vlasti koje je Nemačka ocenila kao "farsu".

Izvor: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i aktivista za ljudska prava, Ales Bjaljacki, osuđen je na deset godina zatvora u rodnoj Belorusiji. Bjaljacki (60) je proglašen krivim za finansiranje protesta u odluci suda koju je Nemačka nazvala "farsom".

Bjaljacki je u oktobru dobio Nobelovu nagradu za mir zbog rada na promovisanju ljudskih prava i demokratije u zemlji kojom već 30 godina vlada Aleksander Lukašenko, veliki saveznik Rusije sklon zatvaranju ili progonu političkih protivnika.

Bjaljacki je uhapšen 2021. godine i zajedno sa još tri osobe optužen za finansiranje protesta i krijumčarenje novca. Poricao je optužbe i nazvao ih politički motivisanim, a lokalni mediji su potvrdili i da su njegovi "saučesnici" osuđeni na duge zatvorske kazne. Valentin Stefanović osuđen je na devet, Vladimir Labković na sedam, i Dmitri Solovjov, kojem je suđeno u odsustvu, na osam godina zatvora.

Prognana predvodnica beloruske opozicije, Svjatlana Cikanuskaja, rekla je da je presuda protiv aktivista "užasavajuća".

"Moramo da učinimo sve što možemo kako bismo se borili protiv ove sramotne nepravde i oslobodili ih", napisala je ona na Tviteru.

Izvor: EPA-EFE/BELARUS PRESIDENT PRESS SERVICE

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, nazvala je čitavo suđenje farsom.

"Režim u Minsku bori se protiv civilnog društva nasiljem i zatvaranjem. Ovo je jednaka svakodnevna sramota koliko i podrška Lukašenka ratu Vladimira Putina u Ukrajini", rekla je ona.

Ravina Šamdasani, predstavnica Visokog komiteta za ljudska prava UN, rekla je u Ženevi da je to telo uznemireno zbog suđenja.

"Branioci ljudskih prava u riziku su od krivičnog gonjenja zbog svojih legitimnih aktivnosti, bez mogućnosti fer suđenja ili pristupa nezavisnom sistemu pravde u Belorusiji", rekla je ona.

Krajem 2022. godine je zabeleženo da se u pritvoru nalazi 1,446 ljudi, među kojima je i desetoro dece. Suočeni su se krivičnim gonjenjem, podsetila je Šamdasani ali nije iznela više detalja.

Bjaljacki, disident iz Sovjetske ere, bio je jedan od najistaknutijih Belorusa koji su pohapšeni nakon protesta protiv vlade tokom leta 2020. i početka 2021. godine. Organizacija "Vijasna", čiji je Bijalicki koosnivač, uhapšenima je pružala finansijsku i pravnu pomoć. Demonstracije su izbile nakon što je Lukašenko 2020. proglašen pobednikom izbora koje su opozicija i Zapad nazvali prevarom. Pročitajte i da li će ruski i beloruski sportisti smeti da se takmiče na Olimpijadi.

(EURACTIV.rs)