Politika

OGLASILA SE KOSOVSKA POLICIJA: Zbog izbora angažovano dodatno osoblje na prelazima

Autor Milena Antonijević

Kako je saopštila kosovska policija "angažovano je dodatno osoblje na prelazima između Kosova i Srbije" zbog izbora u Srbiji

Izvor: MONDO/Jovan Terzić

Kako prenosi Kosovo online, iz Kosovske policije saopštavaju da su preduzeli odgovarajuće korake, uključujući i povećanje broja policijskog osoblja na prelazima.

"Policija Kosova, na osnovu obaveza koje proizilaze iz zakona zemlje, uvek je angažovana na realizaciji opštih zadataka u pružanju javnog reda i mira, u obezbeđivanju slobode kretanja i zaštiti prava građana bez razlike. Izbori koji se danas održavaju u Srbiji doveli su do toga da pojedini građani Kosova putuju u Srbiju, pa je, kako bi se obezbedio slobodan protok građana, policija preduzela odgovarajuće radnje da sloboda kretanja bude zagarantovana. Veći broj građana i graničnih procedura, uticalo je na stvaranje određenih čekanja na graničnim prelazima koji povezuju Kosovo sa Srbijom, pa je policija, da bi izbegla gužve angažovala dodatno osoblje, tako da ima najefikasnije upravljanje granicama, kako to predviđa integrisano upravljanje granicom. Policija Kosova, prema svom zakonskom i ustavnom mandatu i prema operativnim planovima, staraće se o očuvanju ustavnog poretka, pružanju bezbednosti građanima koji će se organizovano ili na drugi način kretati unutar Kosova u pravcu Srbije i obrnuto", navodi se u njihovoj objavi na Fejsbuku.

Zbog parlamentarnih izbora u Srbiji i tokom popodneva zabeležene su kilometarske kolone na administrativnom prelazu Brnjak iz pravca Ribarića.

U kolonama, prema navodima reportera Kosovo onlajna, su uglavnom putnička vozila, a saobraćaj se odvija usporeno.Primetni su i građani koji su rešili da idu pešaka.

Podsetimo, kosovske vlasti nisu dozvolile Srbima sa Kosova da svoje biračko pravo iskoriste na teritoriji Kosova i Metohije zbog čega su primorani da to učine na biračkim mestima u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

(M.A./EURACTIV. rs)