Politika

BUGARSKI PREMIJER O "RUSKIM IMPERIJALNIM AMBICIJAMA": Zbog Putinovog komentara o Crnom moru, Denkov pozvao na oprez

Komentar Vladimira Putina da je čitava obala Crnog mora nekada bila ruska odaje "imperijalne ambicije na račun nekoliko zemalja koje su sada u EU" i treba da učini Evropu opreznom, izjavio je bugarski premijer Nikolaj Denkov.

Izvor: Youtube/NATO News

Obraćajući se novinarima u petak (15. decembra) po dolasku na drugi dan samita EU koji je uglavnom posvećen Ukrajini, Denkova su zamolili da prokomentariše izjavu ruskog predsednika tokom svog godišnjeg televizijskog maratonskog tok šoua.

Putin je držao predavanja prisutnima o istoriji Ukrajine kako je vidi Kremlj i, nakon dugog uvoda, dao komentare koje su mediji u Bugarskoj protumačili kao nagoveštaj mogućih teritorijalnih pretenzija.

"Cela obala Crnog mora postala je ruska posle rusko-turskih ratova", rekao je Putin, verovatno misleći na rat 1877-1878, posle kojeg je Bugarska oslobođena od otomanske vlasti.

Njegova procena, međutim, nije tačna.

Sanstefanski ugovor, povoljan za Rusiju i potpisan nedaleko od Bosfora, izmenjen je četiri meseca kasnije Berlinskim ugovorom, koji je znatno umanjio dobitke Rusije, što znači da je carstvo kontrolisalo samo mali deo južne obale Crnog mora, a u svakom slučaju ni pedalj od sadašnje crnomorske obale Bugarske.

Prema narativu Kremlja, ono što je nekada u istoriji bilo deo Rusije kvalifikuje se za "povratak otadžbini" u državi koja ne poznaje granice.

"Ako pogledamo unazad nekoliko godina, naći ćemo uzastopne [ruske] izjave koje sadrže imperijalne ambicije, a te ambicije su na štetu nekoliko zemalja koje su sada u EU", rekao je Denkov i nastavio:

"Ovo donekle nije nešto novo, ali, s druge strane, takve izjave moramo shvatiti ozbiljno, jer ako su ranije zvučale kao reči, odnedavno izgledaju kao plan za akciju, tako da zaista treba biti veoma pažljiv".

Izvor: Youtube/NATO News

Šta Bugarska treba da uradi?

Upitan da elaborira šta Bugarska treba da uradi, on je rekao:

"Moramo pažljivo da pogledamo koji će biti sledeći koraci Rusije i biti sigurni da smo spremni za njih. Jedan broj ljudi, uključujući i mene, kaže da moramo biti spremni, i nadam se da će bugarsko društvo shvatiti da u tom smislu treba da budemo oprezni”.

Deo bugarskog društva, iz istorijskih razloga, neguje prijateljska osećanja prema Rusiji, a neke političke partije iskorišćavaju ove stavove u korist Kremlja, a poslednji primer su pokušaji da se spreči rušenje spomenika sovjetske vojske u Sofiji.

Upitan da li bi Rusija koristila veliki broj ruskih državljana koji žive u Bugarskoj kao argument za teritorijalne pretenzije, on je rekao da ne bi povlačio takvu vezu.

Procenjuje se da je oko 300.000 ruskih državljana kupilo nekretnine u Bugarskoj, uglavnom na obali Crnog mora.

Upitan koje mere Bugarska treba da preduzme, on je rekao da su to integracija bugarske vojske u strukture NATO-a, modernizacija njenog naoružanja i nastavak zajedničke obuke bugarskih snaga sa trupama NATO-a.

"Moramo biti spremni da se, ne daj Bože, nešto desi", zaključio je Denkov.

(JA/EURACTIV.rs)