Politika

ŠVEDSKA USLOVLJAVA POMOĆ DRUGIM DRŽAVAMA: "Nema smisla pomagati onima koji rade protiv švedskih interesa"

Autor Milena Antonijević

Primanje strane pomoći od Švedske uskoro će zavisiti od toga da li zemlja primalac prihvati repatrijaciju svojih državljana, kao što su tražioci azila i migranti koji se smatraju bezbednosnim rizikom

A small Sweden flag on an abstract blurry background.
Izvor: BUTENKOV ALEKSEI/Shutterstock

Ovo je stav vlade desnog centra i njenog parlamentarnog saveznika, krajnje desničarskih Švedskih demokrata.

Švedska politika pomoći prolazi kroz istorijsku promenu", rekao je Aron Emilson iz Švedskih demokrata, dodajući da će se posredstvom pomoći sada raditi na smanjenju osnovnih uzroka neregularnih migracija i prisilnog raseljavanja.

„Pomoć će biti više uslovljena time da zemlje primaoci vrate svoje građane", rekao je on na konferenciji za novinare.

Švedskom vlada koalicija desnog centra koju čine umereni (EPP), demohrišćani (EPP) i liberali (Obnovi Evropu). Međutim, da bi formirali svoju koaliciju, oslanjaju se na podršku ekstremno desnih Švedskih demokrata (ECR) u zamenu za primenu svoje migracione politike.

„Nema smisla davati pomoć državama koje rade protiv švedskih interesa", rekao je Emilson, dodajući da prethodna vlada nije uspela da učini pomoć više uslovljenim.

Švedski ministar za razvojnu saradnju i spoljnu trgovinu Johan Forsel iz Umerene partije rekao je da je otvoren za ukidanje sredstava zemljama koje ne sarađuju sa Švedskom u borbi protiv korupcije ili obezbeđivanju demokratskog razvoja.

Ako utvrdimo da zemlje nisu zainteresovane, trebalo bi da se zapitamo: da li zaista treba da budemo u toj zemlji Ili možemo da koristimo naše resurse negde drugde gde postoji veća spremnost za reformu?" upitao je on, dodajući da je i to deo promene koja se donosi iz Stokholma.

Ministar je najavio i da će bilateralna pomoć biti ograničena na 30 zemalja.

„Potrudićemo se da novac švedskih poreskih obveznika uvek postiže najbolje moguće rezultate", zaključio je Forsel.

(M.A./EURACTIV.rs)