Politika

BUGARSKA RUŠI SPOMENIK SOVJETSKOJ ARMIJI: Potez koji je razbesneo Ruse - "Platićete kasnije"

Autor Milena Antonijević

Bugarska vlada počela je sa rušenjem spomenika Sovjetske armije koji je dominirao većim delom pejzaža u centru bugarske prestonice skoro 70 godina. Rusko ministarstvo spoljnih poslova kaže da će Bugarska kasnije platiti zbog toga

Izvor: YouTube/Printscreen/India Today

„Planiramo da sprovedemo javnu nabavku za restauraciju spomenika, a zatim će figure biti izložene u Muzeju socijalističke umetnosti", rekla je regionalna guvernerka Sofije, Sofija Vra Todeva.

Uništenje spomenika, koji se smatra imperijalističkim simbolom sovjetske dominacije nad Bugarskom, tražio je proevropski liberalni deo bugarskog društva od kolapsa totalitarnog režima 1989. godine, piše Euractiv.bg.

Potez Bugarske je razbesneo Rusiju, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova uputila je pretnje.

„Bugarska ponovo, kao što se dešavalo više puta, bira pogrešnu stranu istorije. Bugarska će morati u potpunosti da plati posledice ove sramne odluke", prokomentarisala je Zaharova na Fejsbuku.

Bugarske vlasti do sada nisu imale hrabrosti da preduzmu takav korak, iz straha da ne uvrede proruske krugove u zemlji i Kremlj, s druge strane.

Uprkos činjenici da je SSSR jednostrano objavio rat neutralnoj Kraljevini Bugarskoj 1944. godine, na prednjoj strani spomenika stoji natpis: „Oslobodiocima sovjetske armije - od zahvalnog bugarskog naroda".

Posle Drugog svetskog rata, SSSR je okupirao Bugarsku više od dve godine i pomogao je uspostavljanje marionetskog totalitarnog režima u narednih 45 godina.

Zvanično objašnjenje nadležnih za početak demontaže spomenika je da su statue u užasnom stanju i da ih treba ukloniti radi restauracije.

Ali odluka o demontaži spomenika doneta je mnogo pre nego što je spomenik ispitan, a država nema nameru da vrati statue na svoje mesto nakon demontaže, uprkos protestima ruske ambasade i rusofilskih partija.

Spomenik Sovjetskoj armiji, poznat u Sofiji i kao Spomenik okupatorskoj Crvenoj armiji, je državno vlasništvo.

„Trenutno se vodi agresivna ofanziva na državnost, istoriju i pamćenje. U toku su destruktivni procesi koji unose podele i netrpeljivost u društvu", rekao je prilično proruski predsednik Rumen Radev.

„Svedoci smo restauracije fašizma u Bugarskoj. Ovi ljudi koji trenutno vladaju Bugarskom nisu ni evroatlantski ni evropski. Njihovo ponašanje se graniči sa varvarstvom, graniči se sa fašizmom, graniči se sa ludilom", rekao je za bTV poslanik proruske Bugarske socijalističke partije, Georgi Svilenski.

(M.A./EURACTIV.rs)