Politika

MOSKVA OD BEOGRADA ZATRAŽILA ZVANIČNO OBJAŠNJENJE: Rusija zabrinuta zbog informacija o prodaji srpskog oružja Ukrajini

Autor Milena Antonijević

Moskva je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje o informacijama da je Srbija, inače jedan od tradicionalnih saveznika Rusije, isporučila Ukrajini seriju raketa.

epa10483035 Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova is pictured before a meeting of Foreign Minister Sergei Lavrov and China's Director of the Office of the Central Foreign Affairs Commission Wang Yi in Moscow, Russia, 22 February 2023. Wang Yi arrived in Moscow on 21 February, and engaged in negotiations with the Secretary of the Security Council of the Russian Federation Nikolai Patrushev. At this meeting, Wang Yi stressed that Chinese-Russian relations are 'strong as a rock' and 'will stand the test in the changing international situation.' According to Wang Yi, Beijing is ready, together with Moscow, to resolutely defend national interests and promote mutually beneficial cooperation in all areas. EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV / POOL
Izvor: EPA-EFE/Alexander Nemenov

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da je Moskva „duboko zabrinuta" zbog izveštaja koje prenose mediji u Rusiji i Srbiji.

„Pratimo ovu priču. Pristigle informacije izazvale su našu najdublju zabrinutost. Ovo je previše ozbiljno pitanje, uključujući i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa. Da bi se sada reagovalo po meri, potrebno je osloniti se na činjenice ", navela je ona u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva.

Mediji su objavili da je Srbija tajno isporučila 3.500 raketa Grad G-2000, proizvođača Krušika, proizvođača oružja iz srpskog grada Valjeva.

Pojedini mediji prenose tekst ruskog portala Mash.ru koji je objavio da su rakete kalibra 122 mm prebačene iz Srbije u Tursku, a zatim u Slovačku, odakle su prebačene u Ukrajinu.

Krušik je negirao bilo kakvu umešanost.

Srpski ministar odbrane, Miloš Vučević, takođe je tokom skupštinske rasprave demantovao da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

„Ako privatne kompanije kupuju oružje na tržištima trećih zemalja, a zatim ga prodaju drugim kompanijama u drugim zemljama, to nije pitanje za Srbiju. To je međunarodna trgovina", naglasio je Vučević.

Hrvatski dnevnik Telegram, pozivajući se na srpske izvore, javio je da je kontigent najsavremenijih raketa došao iz ratnih rezervi Vojske Srbije, a ne iz Krušika.

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja se nije pridružila uvođenju međunarodnih sankcija Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, iako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u januaru prvi put nagovestio da bi Beograd mogao da promeni kurs ako to bude neophodno.

(EURACTIV.rs)