Politika

ZAVRŠNA KONVENCIJA LISTE "SRBIJA PROTIV NASILJA": Lideri koalicije poručili da će od ponedeljka oni biti vlast

Autor Milena Antonijević

Završna konvencija koalicije "Srbija protiv nasilja" počela je na Trgu Republike, a završena protestnom šetnjom ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Izvor: Youtube/printscreen/Pokret slobodnih građana

Koaliciju "Srbija protiv nasilja" čine opozicione stranke koje su bile tehnički organizatori protesta "Srbija protiv nasilja".

Proetesti su planuli u maju ove godine nakon masovnog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" i onog u okolini Mladenovca i Smedereva.

Protest je počeo na Trgu Republike, saobraćaj je bio blokiran, a bilo je vidno i prisustvo saobraćajnih policajaca.

Program je vodio, kao i za vreme održavanja protesta, novinar Smiljan Banjac, a aktivisti koalicije su se pojavili sa zastavama Srbije, uz pesmu "Pukni zoro".

Kandidat za gradonačelnik Beograda Vladimir Obradović poručio je okupljenima da ne žele da žive u gradu gde osuđeni kriminalac snima spotove u školi, kao i da SNS već deceniju "rasparčava" grad komad po komad, prodavši, između ostalog, Sajam, Beograđanku, institut Jaroslav Černi. 

"Imam dobre vesti promena je počela. Šapićevo vreme je prošlo", poručio je Obradović.

Kandidat za poslanika, Srđan Milivojević poručio je da se na izborima u nedelju jedinica precrtava, a sedmica na listiću zaokružuje. Okupljene je pitao šta bi danas srpski generali i junaci rekli kad bi videli da se "livade sabljom odbranjene daju za rudnike".

"Pobedili smo turske dahije, pobedićemo i parizer dahiju. Slušaj, parizer dahijo, ljudi su željni pravde a ne parizera", rekao je Milivojević.

Na njegovu poruku "Mi smo svetlo, oni su tama", građani su uključili bliceve na telefonima.

Kandidat za gradonačelnika Šapca Nebojša Zelenović naveo je da je danas skuplje u Srbiji nego u Nici, te je rekao da četvoročlana porodica ne može da doručkuje bez 1.000 dinara. Kako je naglasio, cene su visoke da bi "Radoičićeva grupa mogla da vežba i da se naoružava". 

Zdravko Ponoš, predsednik Srbije centar (SRCE) poručio je da Vučić "kukavan još nije shvatio da je Srbija stala 3. Maja" kao i da sada biramo ljude koji neće prodati Kosovo.

Aleksandar Jovanović, koji je kandidat za narodnog poslanika, pozdravio je okupljene oko ProGlasa, javne ličnosti i glumce i kazao da su oni „orkan koji gura Srbiju u bolji život". On je poručio da će ova koalicija od ponedeljka biti vlast.

"Ako vidite da ne radimo svoj posao kako treba, menjajte nas. Jer vlast je vlast, a čast je čast", uzviknuo je Jovanović.

Radomir Lazović je okupljene upitao "Čiji je ovo grad?", na šta su okupljeni odgovorili "Naš grad".

"Srbija danas samo liči na državu, ima puteve, ali služe da se iz nje ode", poručio je okupljenima.

Marinika Tepić, nosilac republičke liste poručila je da se u nedelju bira da li će ovaj režim vladati još četiri godine ili samo nekoliko dana i "da li ćemo ih oterati na radikalsku deponiju zla".

Ona je pozvala građane da u nedelju povedu svoje prijatilje i bližnje i da izađu na glasanje.

"Samo pet odsto građana više ove godine na izborima, nego prošle, i mi ćemo ostvariti naš cilj, poručila je Tepić.

Miroslav Aleksić, koji je takođe nosilac liste, poručio je da hoće da naprave državu u kojoj izvršitelji neće izbacivati samohrane majke na ulicu, kao i da se u nedelju "zbacuju okovi" i glasa za državu bez kriminala, korupcije i nasilja, te za normalan život svih građana.

Sa video bima, snimljenim videom obratio se i novinar Milan Jovanović, kojem su u beogradskom naselju Grocka zapalili kuću molotovljevim koktelima.

Nakon govora krenula je protesna šetnja, prvo do zgrade RTS-a, zatim do Predsedništva Srbije, a potom i zgrade RIK-a.

Tu su okupljeni razvili veliki transparent, koji su osvetlili mobilnim telefonima, a Republičkoj izbornoj komisiji poručili da se ne igra sa glasovima građana.

Na konvenciji i protestu zapaženo je dosta transparenata sa višemesečnih protestnih okupljanja, poruke za vlast i pozivi za građane da izađu na izbore u nedelju i tu vlast smene.

Izdvajali su se transparenti sa pomenom nastradaloj deci iz Ribnikara i Mladenovca, a mogao se videti i jedan sa stihovima Branka Miljkovića "Uzalud ih budim".

(M.A./EURACTIV.rs)