Politika

PODVLAČENJE CRTE UOČI IZBORA: Brnabić sumirala dosadašnje rezultate i govorila o planovima za budućnost i evropskom putu

U Srbiji se izbori održavaju 17. decembra, a premijerka Ana brnabić govorila je o dosadašnjim projektima i planovima za budućnost

Izvor: Printscreen/Kurir tv

Premijerka Srbije Ana Brnabić gostovala je jutros na Kurir televiziji, gde je govorila o predstojećim izborima, analizirala dosadašnje projekte i šta je urađeno, ali i onome što nas tek očekuje. Kada je reč o projektima poput kliničkih centara, Prokopa i beogradskog metroa, kazala je da se tek sada vide konkretni rezultati - Klinički centar Niš prvi potpuno je završen, nakon čega su usledili centri u Srbiji, put do Čačka, a isto će se desiti i sa Beogradskim metroom.

"Sad ljudi znaju da će metro biti završen, kao i auto-putevi do Požege, Valjeva, Šapca," dodala je premijerka, ističući da su mnogi sumnjali u mogućnost realizacije tih projekata, ali da su sada ostvareni.

Brnabićeva je najavila ambiciozne ekonomske ciljeve, garantujući da će do 2027. prosečna plata biti barem 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalac iznosit će 650 evra. Takođe je napomenula da će minimalac već od 1. januara biti povećan na 402 evra.

Govoreći o političkom kontekstu, premijerka je komentarisala političke protivnike kojima je zamerila nedostatak nedostatka konkretnog plana, ističući da je, za razliku od njih, njen tim jedini ponudio deset konkretnih tačaka plana građanima.

Takođe je izrazila uverenje da će građani podržati taj plan na izborima.

Govorila je i o zahtevu opozicije RIK-u da se ukine tajnost glasanja što konkretno znači da paravani iza kojih glasate ne budu okrenuti prema zidu nego prema unutrašnjosti prostorije što u stvari znači da svi vide kako vi i za koga glasate.

"To pokazuje da im nije stalo do demokratije... Zamislite šta bi bilo da smo mi izneli takav zahtev?! A to je progon svih koji ne glasaju za opoziciju, takav pritisak na glasače," dodala je.

Evropski put Srbije

Govoreći o evropskom putu Srbije, premijerka je rekla da danas putuje u Brisel, gde je čeka niz sastanaka - sa premijerom Mađarske, Slovačke, kancelarom Austrije, premijerom Češke...

"Srbija je stabilno na evropskom putu. Želja EU je da se po svaku cenu usklađuje sa njenom politikom, ali mi želimo da se usklađujemo sa našim nacionalnim interesima. U trenutku kada mi postanemo članica onda je u redu da se usklađujemo sa različitim politikama. Do tada, nama su reforme važne, dobre su za građane, tiču se jače ekonomije, konkurentnije, vladavine prava…sve to je dobro za građane, za investicije, domaću privredu, tako da mi idemo napred sa tim reformama i to nas vodi ka Evropskoj uniji," rekla je Brnabić i dodala da ne misli da će taj put biti brz i kratak, ali je naš interes da budemo tu, poštujući svoje nacionalne interese.

(J.N./EURACTIV.rs)