Politika

UBISTVO ŽENA U ALBANIJI IZAZVALO PROTESTE: Femicid prisutan u svim zemljama Evrope

Autor Milena Antonijević

Gomile aktivista i građana, uključujući žene i decu, okupile su se ispred albanskog Ministarstva pravde u Tirani da protestuju zbog ubistva tri žene od strane muškarca sa dugom istorijom silovanja, nasilja u porodici i femicida.

epaselect epa07182165 Filipino children with paint on their hands take part in a rally against violence against women and children at a park in Manila, Philippines, 22 November 2018. Child advocates and students staged a demonstration to urge the public to fight for women and children's safety and protection. EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG
Izvor: EPA-EFE/Francis R. Malasig

Optuženi, Dan Hutra, zaplenio AK-47 i upucao povređenu ženu na ulici pre nego što je otišao u stan svoje bivše partnerke, gde je ubio njenu sestru i verenicu njenog brata. Pokušao je da ubije još troje, uključujući svoju bivšu partnerku, ali su oni preživeli. Hutra je zatim otišao u drugi stan, gde je pucao i ubio drugu ženu.

Optuženi je bio u begstvu nekoliko sati pre nego što ga je policija privela. On je policiji rekao da je planirao da ubije četiri osobe, a zatim da se preda.

Optuženi je ranije osuđivan za silovanje snaje i uzimanje druge žene za taoca i 2003. godine osuđen je na dve godine zatvora. On je 2007. godine ubio bivšu suprugu ubodom nožem u srce i jetru i osuđen na 16 godina. Godine 2022. dva puta je hapšen zbog provale i nasilja u porodici nad svojom partnerkom sa kojom je živeo, provevši samo nekoliko meseci u zatvoru. Pušten je 16. februara i počinio trostruko ubistvo manje od dve nedelje kasnije.

Demonstranti su besni što je optuženi imao dugačak spisak za krivična dela i što je očigledno bio opasan za žene, ali je puštan na slobodu posle relativno kratkih kazni.

„Žene i majke su krem nacije. Gledano prema Kanunu, koji je tradicionalni skup feudalnih zakona i pravila u Albaniji, kada se žena ubije to se računa kao dve osobe. Taj ubica, kada je ubio prvu ženu, trebalo je da bude osuđen na 50 godina zatvora", rekao je aktivista, Arben Kola.

Demonstranti su držali plakate sa sloganima poput „Imam tri godine, 23 Albanke su ubijene u mom životu", „Žene samo žele da žive bez straha da će biti ubijene", „Žene su ubijane, država ćuti" i „Femicid je nacionalna vanredna situacija."

Oni su doveli u pitanje integritet sudija koje su sudile u prethodnim predmetima protiv optuženih, tvrdeći da su u pitanju korupcija i neispunjenje dužnosti.

„Ovaj zločin se mogao izbeći! Počinioc je ubio svoju prvu ženu i silovao drugu, a policija nije znala da je opasan? Kako je moguće da institucije nisu uspele da zaštite živote ovih žena? Moramo da govorimo o tome da smo relativizovali nasilje, a femicid smatramo normalnim. To nije zločin iz strasti, već ubistvo žene", rekao je drugi aktivista okupljenima.

Prema zvaničnim podacima, u Albaniji je 2022. godine šest žena ubijeno od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, zabeleženo je još 4 000 slučajeva nasilja u porodici, a zatraženo je oko 150 naloga za zaštitu. Ovi podaci ukazuju na smanjenje porodičnog nasilja u Albaniji u odnosu na 2021, ali su idalje zabrinjavajući.

Ukupno 23 žene su ubijene od strane bivšeg partnera ili člana porodice od 2019. godine u zemlji koja broji 2,7 miliona stanovnika.

Preko 53% Albanki je doživelo bar jedan oblik nasilja u porodici makar jednom u životu, dok je femicid porastao za 13% u 2021. Godini Više od polovine Albanki koje je anketirao UN 2019, smatra da žene „treba da tolerišu nasilje donekle kako bi "očuvalo" i zadržalo porodicu na okupu".

Pitanje femicida nije ograničeno samo na zemlje u razvoju ili zemlje koje nisu članice EU. Godine 2022. u Francuskoj su organizovani masovni protesti nakon ubistva tri žene na Novu godinu, a demonstranti su osudili vladu zbog nedostatka akcije.

U Nemačkoj je femicid opisan kao „tiha epidemija" jer ima jednu od najviših stopa u Evropi. Austrija je takođe zabeležila porast nasilja u porodici i ubistava žena od strane muškaraca.

Januarski izveštaj Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost dao je nekoliko preporuka Evropskoj komisiji da se pozabavi prazninama u rešavanju femicida u EU. To uključuje razvoj pravnih standarda za zaštitu žena i unapređenje njihovih prava, jačanje okvira prava država članica, obezbeđivanje finansiranja i pomoć deci koja su ostala siročad usled femicida.

Albanija je trenutno zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je otvorila formalni proces pristupanja u leto 2022.godine.

Protestanti u Albaniji najavili su da će na Međunarodni dan žena, 8.mart, ponovo izaći na ulice.

„Sva državna ministarstva moraju biti mobilisana za nacionalnu platformu protiv femicida. Izađimo ponovo na ulice za 8. mart da marširamo za pravedan i život bez nasilja. Ne želimo više da oplakujemo Albanke", istakli su aktivisti.

(EURACTIV.rs)