Politika

VIŠE OD 90% UKRAJINACA ŽELI ČLANSTVO U EU DO 2030: Pre ruske invazije 67% njih bilo za hitno pridruživanje

Autor Milena Antonijević

Devedeset dva odsto Ukrajinaca je za članstvo u EU do 2030. godine, pokazuje najnovija anketa Kijevskog međunarodnog instituta za sociologiju za Nacionalni demokratski institut (NDI).

epa09791552 Ukrainian flags are hoisted along Flag of Europe to show solidarity with Ukraine over the Russian aggression, in front of the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 February 2022. EU defence ministers are meeting via video conference on 28 February to discuss the latest situation on the ground in Ukraine, following Russia's military invasion. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Pre ruske invazije na Ukrajinu, u decembru 2021, samo 67% je reklo da bi glasalo sa „da“ na referendumu za hitno pridruživanje.

Trend porasta podrške pridruživanju Ukrajine EU, potvrđuje nedavna anketa rejtinga koja je pokazala da bi 87% Ukrajinaca glasalo za pridruživanje EU na referendumu, što je najveća cifra ikada izmerena.

Sličan trend se može uočiti i u javnom mnjenju o članstvu u NATO. Anketa NDI pokazala je da bi 86% volelo da Ukrajina bude članica NATO-a do 2030. godine, dok je 59% podržavalo članstvo neposredno pre rata.

Oko 89% ispitanika je odgovorilo da su optimistični po pitanju budućnosti Ukrajine.

Više Ukrajinaca sada veruje da će rat biti duži nego u maju. Tada je 44% mislilo da će se rat završiti nakon pola godine. U to danas veruje samo 31 odsto, dok se procenat onih koji misle da će za to trebati još godinu dana udvostručiio na 15 odsto.

Šezdeset osam odsto navodi smanjenje prihoda od rata, 64% pogoršanje mentalnog zdravlja, 50% pogoršanje fizičkog zdravlja, 46% odvajanje od porodice, 37% gubitak prijatelja i porodice, 29% gubitak posao, a 9% gubitak kuće.

Polovina navodi da im stalno ili često nedostaje struja u svom domu. Nedostatak internet veze je uobičajen problem za 26 posto ispitanika. Njih 12% je reklo da imaju problema sa vodosnabdevanjem.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik ostaje heroj za mnoge Ukrajince. Čak 88% anketiranih smatra da je radio veoma dobar ili dobar posao od početka invazije.

Mir u zamenu za trenutno okupiranu teritoriju je veoma nepopularan. Osamdeset osam posto ljudi smatra da je to potpuno neprihvatljiv ili donekle neprihvatljiv stav. 71% misli isto o odustajanju od nastojanja Ukrajine za članstvo u NATO. Za EU ta cifra iznosi 75%.

Nakon što su u maju bili prilično otvoreni za mirovne pregovore sa Rusijom, raspoloženje se sada promenilo, samo 29% bi trenutno odobrilo ovaj korak.

(EURACTIV.rs)