Politika

EVROPSKI PREDLOG NIJE TEKST KOJI JE TREBALO DA BUDE POTPISAN: Peter Stano najavio da će se na njemu i dalje raditi

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Izvor: YouTube/European Commission

Peter Stano, portparol za spoljnu politiku EU, rekao je da evropski predlog za Kosovo nije tekst koji bi trebalo da bude potpisan, jer će se rad na predlogu produžiti. Odgovarajući na pitanja novinara o predlogu i njegovoj konačnosti, kao i opcijama za izmene, Stano je naglasio da je iz samog teksta jasno da nije reč o dokumentu koji je trebalo da bude potpisan na sastanku srpskog predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Iz teksta je jasno da se nije radilo o potpisivanju, sastanak u Briselu bio je posvećen diskusiji o samom predlogu. Obe strane su odobrile da nije potrebno dalje diskutovati o samom predlogu, koji je sada sporazum za put ka normalizaciji odnosa. Rad na predlogu će se produžiti, a što se tiče diskusije oko primene, potrebno je osigurati postojanje konkretnih koraka prema normalizaciji odnosa", rekao je on.

Stano je podvukao i da je izjava visokog predstavnika Žozepa Borelja, data nakon sastanka Beograda i Prištine u Briselu, bila usaglašena sa obe strane pre nego što je izašla u javnost. Sledeći sastanak biće održan u Ohridu tokom marta.

(EURACTIV.rs)