Politika

MOJA PORUKA PEKINGU JE JASNA: Šolc upozorio Kinu zbog moguće pomoći Rusiji u ratu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nemački kancelar Olaf Šolc upozorio je Kinu da ne naoružava Rusiju u sukobu koji traje već godinu dana. "Moja poruka Pekingu je jasna", rekao je on uoči sastanka sa Bajdenom.

Izvor: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je Kinu da ne šalje oružje Rusiji, već da izvrši pritisak na Moskvu da se povuče iz sukoba.

Govoreći u nemačkom parlamentu, Šolc je kazao da je razočaran što se Peking uzdržao od osuđivanja ruske invazije na Ukrajinu, ali je pozdravio napor Kine u nuklearnoj deeskalaciji.

Kina poriče bilo kakvu nameru da naoružava Rusiju u sukobu koji traje već godinu dana, i objavila je plan za rešavanje situacije u Ukrajini koji je Zapad dočekao skepticizmom.

Amerika razmatra nove sankcije Kini ukoliko bi pomogla Rusiji u napadu na Ukrajinu, rekli su izvori iz američke vlade za Rojters.

"Moja poruka Pekingu je jasna. Iskoristite svoj uticaj na Moskvu kako biste pomogli povlačenje ruskih trupa. I nemojte agresoru dostavljati oružje", rekao je Šolc.

Očekuje se da će uloga Kine u sukobu Rusije i Ukrajine biti jedna od glavnih tema na sastanku Šolca i američkog predsednika Džoa Bajdena, koji će biti održan danas u Beloj kući.

Šolc je kazao i da je Nemačka u pregovorima sa saveznicima kako bi ubrzala trošenje u odbrani i oporavila vojsku. Obavezao se da će pomoći nemačkoj industriji odbrane dugoročnim ugovorima i plaćanjem unapred kako bi se proizvodnja ubrzala.

"Ne može, i neće biti mirovnog dogovora preko glave ukrajinskog naroda. Ne postižemo mir tako što vičemo 'nikada više rat' u Berlinu, a tražimo da se obustavi isporuka oružja", zaključio je Šolc.

(EURACTIV.rs)