Politika

EVROPSKA UNIJA (NE) ZATVARA VRATA SRBIJI: Da li Ohridski sporazum može da se ispreči na putu prijema?

Ukoliko bi Evropska unija odlučila da u poglavlje 35 unese i obavezu primene Sporazuma o putu normalizacije i njegovog aneksa iz Ohrida, to bi praktično značilo da bez puštanja Kosova da pređe prag UN, Srbija ne može da postane član EU

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Postoji mogućnost da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog poglavlja 35, a time i uslov za prijem Srbije u Evropsku uniju, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali naglasio da je jasno rekao šta ne može da prihvati.

Aleksandar Vučić je, u intervjuu za nedeljnik NIN, govorio o uslovima za prijem Srbije u Evropsku unije.

"Prvo da vidimo šta će da bude, jer oni ne mogu da prenebregnu nešto o čemu su sa mnom razgovarali. Posle svake njihove posete, posle samog Ohrida, izašao sam i jasno rekao šta je to što prihvatamo, a šta ne možemo da prihvatimo, jer je i moja usmena eksplicitna izjava stav države i preko njega ne može da se ide", rekao je Vučić.

Naglasio je da je i poslanicima u Skupštini Srbije rekao da ne dolazi u obzir prijem Kosova u Ujedinjene nacije, navodeći da je o tome obavestio "Francuze, Nemce, Italijane, sve Evropljane".

Vučić je rekao da dve zemlje "snažno guraju" da Ohridski sporazum postane deo pregovaračkog procesa.

"Nije moje da sada govorim koje dve zemlje to guraju snažno, nisam siguran da li i drugi to žele, pa ćemo da vidimo", rekao je Vučić.

Da li je poglavlje 35 zamka za Srbiju?

Ukoliko bi Evropska unija odlučila da u poglavlje 35 u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU unese i obavezu primene Sporazuma o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine iz februara ove godine i njegovog aneksa iz Ohrida, to bi praktično značilo da bez puštanja Kosova da pređe prag Ujedinjenih nacija, Srbija ne može da postane član Evropske unije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U članu 4 Sporazuma o putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, naime, kaže se da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji", samim tim i u Ujedinjenim nacijama, zbog čega je na prvom mestu ovaj sporazum i ostao bez potpisa Beograda.

Nakon što su pojedini mediji, posle uvida u nacrt zaključaka EU o Srbiji, objavili da će sredinom decembra Evropski savet tražiti od Evropske komisije da pre kraja januara 2024. dopuni merila za poglavlje 35 u pregovorima Srbije o članstvu sa odredbama pomenutih sporazuma, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ranijoj izjavi rekao je da će to jasno značiti da "EU ne želi Srbiju".

Beograd i Priština su 27. februara postigli sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali potpisi nisu stavljeni na aneks primene, jer je to odbio predsednik Srbije. U Ohridu je 18. marta usaglašen aneks primene ovog dogovora.

EU je i ranije poručila da će i ovaj sporazuma da se uključi u pristupni proces Srbije, kako bi se potvrdio pravno obavezujući karakter tog dokumenta.

U nacrtu zaključaka se pozdravlja Sporazum o putu normalizacije između dve strane i njegov aneks za implementaciju. Međutim izražava se žaljenje zbog nedostatka primene kod obe strane, "kao i drugih nerešenih obaveza postignutih u dijalogu koji pomaže EU".

(J.N./EURACTIV.rs)