Politika

U GRČKOJ TRODNEVNA ŽALOST: Poginulo najmanje 46 osoba, premijer Micotakis izjavio da sve ukazuje na ljudsku grešku

Autor Milena Antonijević

Nakon najteže železničke nesreće poslednjih decenija, u Grčkoj proglašena trodnevna žalost. Najmanje 46 osoba je poginulo kada se putnički voz na liniji Atina–Solun sudario s teretnim, kod grada Larise, u centralnoj Grčkoj.

epa10497208 Firefighters and rescue crews work to extricate passengers from trains after a collision near Larissa city, Greece, 01 March 2023. Fire fighter and ambulance service crews remain at the scene, while special crews were using cutting tools and blow torches to cut and prise apart the remains of the carriages to look for people or bodies possibly trapped inside. According to the latest update by the fire brigade spokesperson Vasilis Vathrakogiannis, the death toll was 36 so far and 66 people had been taken to hospital, six of which were admitted to ICUs. EPA-EFE/APOSTOLIS DOMALIS
Izvor: EPA-EFE/APOSTOLIS DOMALIS

Na bolničkom lečenju je 57 povređenih dok je troje u kritičnom stanju. Najveći broj povređenih su mladi.

Za sada nema podataka da li u nesreći ima povređenih ili poginulih srpskih državljana.
Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, izjavio je da sve ukazuje na ljudsku grešku. Najavio je formiranje ekspertske komisije za istragu sudara.

Ministar saobraćaja nakon nesreće podneo je ostavku, dok je šef železničke stanice uhapšen.
Giorgos Geropetrit, novoimenovani ministar saobraćaja, rekao je da će na početku mandata istražiti najtežu železničku nesreću u nekoliko poslednjih decenija. Kada to bude završeno, radiće se na modernizaciji železničkog sistema i na bezbednosti putovanja vozom.
Garapetrit je istakao da su ovo veoma teški dani za Grčku.

"Kako se suočavamo sa pravom tragedijom, želim, pre svega, da se izvinim porodicama poginulih i iskreno želim da ih pogledam u oči i kažem da će se ovaj težak i mučan posao nastaviti dok se ne završi. Sve će biti ispitano", dodao je on.

Spasilačke ekipe i dalje tragaju za preživelima, međutim, kako vreme prolazi sve je manje nade da će spasioci pronaći nekoga od preživelih.

Putnici su morali da iskaču kroz prozore kako bi pobegli od vatre, dok je temperatura u jednom vagonu porasla na čak 1.300 stepeni Celzijusa nakon što se zapalio.

Od 350 putnika, bilo je mnogo studenata koji su se vraćali u Solun posle produženog vikenda.
Predsednik grčkih železničara Kostas Genidunijas izjavio je da na relaciji Atina--Solun ne rade ni semafori, ni pokazivači, ni kontrola saobraćaja i da se sve radi ručno.

"Ako bi funkcionisalo, mašinovođe bi videle crveni signal i vozovi bi se zaustavili na 500 metara jedan od drugog", istakao je Genidunijas i dodao da su radnici više puta zbog toga protestovali.

Grčki sindikat železničara je pre nepunih mesec dana u pismu ukazao na brojne probleme u grčkoj železnici. Tada suistakli da sve dok se ne preduzmu zaštitne mere na radnim mestima i bezbedan rad i saobraćaj vozova, nezgodama neće biti kraja.

Ispred sedišta grčke železnice u Atini, oko hiljadu demonstranata protestovalo je zbog sudara vozova, a je došlo i do sukoba sa policijom.

Zbog štrajka železničara, vozovi u Grčkoj danas neće saobraćati. Neće raditi ni atinski metro.

(EURACTIV.rs)