Politika

PROCURIO DOKUMENT PREDLOGA REFORME SLOVAČKE VLADE: Šta želi premijer Robert Fico što je toliko naljutilo opoziciju?

Prema dokumentu koji je procurio, Evropska komisija je primila predlog reforme od vlade novog i kontroverznog premijera Slovačke Roberta Fica.

Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Ovaj predlog reforme slovačke vlade na čelu sa Robertom Ficom ima za cilj da raspusti Kancelariju specijalnog tužilaštva – potez za koji opozicija kaže da predstavlja "direktnu pretnju" vladavini zakon tamo.

Ficova vlada planira da raspusti Kancelariju specijalnog tužioca, koja nadgleda slučajeve korupcije visokog profila iz Ficove stranke koja se zove Smer, izvestio je Dennik N koji je imao uvid u radni nacrt predloga koji je procurio.

Evropska komisija, obaveštena o planovima za takve reforme tokom prošlonedeljnih razgovora između Fica i evropskog komesara za pravosuđe Didijea Rejndersa, već je dobila predlog.

Komentarišući vladine planove, opozicija je upozorila da oni predstavljaju "brutalni napad" na vladavinu prava.

"Ako odobre nacrt amandmana koji sam videla, to će značiti direktnu pretnju vladavini prava u Slovačkoj", rekla je Lucia Plavakova, potpredsednica sada opozicione Progresivne Slovačke.

Lider liberalne stranke Progresivna Slovačla Mihal Šimečka pozvao je vladu da objavi svoj predlog kako bi došlo do stručne rasprave. On je takođe započeo pregovore sa Komisijom.

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

Nekoliko alternativa

Ministarstvo pravde za sada tvrdi da postoji nekoliko alternativa predstojećim reformama, a predlog će biti objavljen tek nakon postizanja konsenzusa.

U nacrtu koji je procurio, kabinet predstavlja svoju viziju reforme, sa izmenama koje su unete ne samo u Specijalno tužilaštvo već i u Specijalizovani krivični sud. Obe institucije bave se najtežim zločinima, uključujući korupciju na visokom nivou i teška dela nasilja.

To ne čudi jer Fico već neko vreme napada šefa Specijalnog tužilaštva Danijela Lipšića.

"Preduzećemo sve neophodne korake da Danijel Lipšić napusti Kancelariju specijalnog tužioca, jer je on osoba koja tu nema posla", rekao je Fico i dodao da će rešenje biti postignuto "na zakonit način".

Kancelarija je pod Lipšićem nadgledala slučaj korupcije protiv kandidata Smera Dušana Kovačika, koji je osuđen na osam godina zatvora, kao i slučaj protiv aktuelnog poslanika Smera Tibora Gašpara.

Pre nego što je postao glavni specijalni tužilac, Lipšić je bio Ficov politički protivnik, bio je ministar unutrašnjih poslova i ministar pravde. Kao advokat, zastupao je porodicu novinara Jana Kucijaka, čije je ubistvo 2018. izazvalo masovne proteste zbog kojih je Fico podneo ostavku na mesto premijera.

Nameru da se ukine Specijalno tužilaštvo potvrdio je i lider koalicione stranke SNS Andrej Danko, koji je više puta naveo Lipšića kao razlog.

(J.A./EURACTIV.rs)