Politika

NORMALIZACIJA ODNOSA BEOGRADA I PRIŠTINE KLJUČNA ZA EVROPSKI PUT: Kosovsko pitanje u fokusu susreta evropskih zvaničnika

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak proteklih dana je razgovarao sa zvničnicima iz regiona i EU, sa kojima je govorio o trenutnoj dinamici odnosa EU i Zapadnog Balkana ali i dijalogu Beograda i Prištine

Izvor: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je hronologiju sastanaka koje je održao proteklih dana, od kojih je jedan bio sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom sa kojim je razgovarao o statusu dijaloga.

Lajčak je na Fejsbuku napisao da je nedelju završio u Slovačkoj, gde je na forumu GLOBSEC Šato Bela govorio o trenutnoj dinamici odnosa EU i Zapadnog Balkana i novom zamahu za proširenje.

"Ranije ove nedelje, otputovao sam u Rumuniju, u Bukurešt, gde sam učestvovao na događaju Evropskog saveta za spoljne odnose koji je bio fokusiran na budućnost proširenja EU", naveo je Lajčak.

Kako je kazao, u razgovorima je bilo reči i o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, što je ključno za evropski put obe strane.

"Na marginama događaja, imao sam korisnu razmenu o stanju u dijalogu, kao i o regionalnoj dinamici sa ministarkom inostranih poslova Rumunije Luminikom Odobesku.

"Veoma sam zahvalan na podršci Rumunije mom radu i njihovom aktivnom angažmanu na Zapadnom Balkanu", istakao je Lajčak.

Lajčak se, kako je napisao, sastao i sa finskom ministarkom spoljnih poslova Elinom Valtonen, sa kojom je razgovarao o dijalogu i obnovljenom nastojanju da se perspektiva Zapadnog Balkana pretvori u stvarnost.

Lajčak je napisao da je pozdravio specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina u Briselu, sa kojim je uporedio beleške o najnovijim dešavanjima u regionu i koga je obavestio o najnovijim informacijama o stanju dijaloga.

Naveo je da se zajedno sa šefom Euleksa, generalom Đovanijem Pjetrom Barbanom obratio se Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o najnovijim dešavanjima na severu KiM i napretku postignutom u dijalogu uz podršku EU.

"Sredinom nedelje sam krenuo na kratko putovanje u Berlin, gde sam se sastao sa Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljne poslove nemačkog kancelara (Olafa) Šolca, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke", napisao je Lajčak u svojoj objavi na Fejsbuku.

"Priština na ovaj način (ne)može da dobije (ni)šta"

Bivši predsednik privremenih institucija u Prištini Fatmir Sejdiu kaže da je "zabrinut zbog pravca kojim se kreće dijalog sa Srbijom, i da prištinska strana nije smela da prihvatiti aneks implementacije Ohridskog sporazuma jer detalji u njemu ruše ustavnu strukturu Kosova".

"Kosovo ovakvom strategijom ne može ništa da dobije. Čak ni Srbija ne može da pobedi, iako je do sada radila na kontinuiranom uništavanju dijaloga. Za nas je važno da pronađemo trenutak da reagujemo i da nastavimo sa realnim postavljanjem onoga što je osnovni okvir izgradnje državno-pravnog sistema Kosova", istakao je Sejdiu, prenosi Kosovo lajv.

Kako je naveo, sporazum u dijalogu mora da bude zasnovan na priznanju.

"Pozicija Kosova mora biti zasnovana na priznanju. To bi, verujem, trebalo da zna i međunarodna zajednica. Stalno prelaženje sa jednog modela na drugi ostavlja prostor za druge dizajne. Zabrinut sam zbog toga što se dešava, jer se ustavna konstrukcija zemlje mora sačuvati", rekao je Sejdiu.

(J.N./EURACTIV.rs)