Politika

FINSKI PARLAMENT GLASAO ZA ULAZAK U NATO: Sve oči uprte u Tursku i Mađarsku koje se protive procesu pristupa

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Finski parlament glasao za ulazak u NATO, Turska i Mađarska koče ovaj proces. Stoltenberg izrazio nadu da će obe zemlje pristupiti alijansi do leta.

Izvor: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Finski parlament usvojio je predlog za pridruženje NATO i oči Helsinkija sada su uprte u Mađarsku i Tursku koje bi trebalo da odobre ulazak u alijansu. Finski zakonodavci ratifikovali su preostalu legislativu o NATO sporazumima i finskom procesu pristupa, sa 184 glasa "za", sedam "protiv" i jednim uzdržanim.

Helsinki je prošlog maja odlučio da pristupi NATO, nakon invazije Rusije na Ukrajinu, a do tada se oslanjao isključivo na finske oružane snage u odbrani granice sa Rusijom od 1.300 kilometara.

Prethodno glasanje u parlamentu prošlo je sa 188 glasova "za" i osam "protiv", što znači da Finska kontinuirano podržava proces pristupanja NATO.

Da bi neka zemlja postala nova članica, svih 30 zemalja NATO moraju to da odobre, a Finska još uvek nema podršku Turske i Mađarske. Švedska i Finska trebalo je zajedno da se pridruže NATO, ali švedsku aplikaciju trenutno blokira Turska zbog narušenih odnosa dve zemlje. Mađarska je juče započela raspravu o ratifikaciji pristupa Švedske NATO, o kojoj bi trebalo da se glasa ovog meseca.

Finska vlada premijerke Sane Marin, međutim, ne želi da čeka Švedsku i rizikuje politički vakuum odugovlačenjem procesa, uoči izbora zakazanih za 2. april.

"Nadali smo se da ćemo u ovo vreme već biti u NATO. Finska i Švedska su, kao što je više puta rečeno, ispunile sve kriterijume. Trenutna situacija dovodi u pitanje politiku otvorenih vrata NATO i kredibilitet alijanse", rekla je ona.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Jens Stoltenberg, rekao je prošle nedelje da se nada da će obe zemlje ući u NATO pre samita zakazanog za jul ove godine.

"Pitanje nije da li će ući zajedno, već kako da obe postanu punopravne članice NATO što pre moguće", rekao je Stoltenberg tokom posete Helsinkiju.

U regionu Baltičkog mora, ulazak Švedske i Finske u NATO smatra se strateškim neuspehom Rusije. Kao NATO partneri, ove dve zemlje već su u intenzivnoj razmeni operativnih i strateških informacija, ali tek kao punopravne članice dobile bi priliku da dele i druge osetljive vojne informacije iz regiona.

(EURACTIV.rs)