Politika

STOLTENBERG NAKON SASTANKA MINISTARA SPOLJNIH POSLOVA NATO: "Predlog za ZSO bi mogao biti put napred u dijalogu"

Generalni sekretar smatra da bi predlog statuta Zajednice srpskih opština mogao da bude put napred ka pronalaženju rešenja i napretku u okviru dijaloga uz pomoć EU

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je na konferenciji za medije u Briselu nakon sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, ponovio da bi predlog za Zajednicu srpskih opština mogao da bude put napred u pronalaženju rešenja i postizanju napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Stoltenberg je još jednom podvukao da su tokom poslednjih nekoliko meseci viđeni ozbiljni incidenti na KiM.

"Upravo sam posetio Kosovo i ono što smo videli ovog proleća je napad na mirovne snage NATO-a. Ranjeno je 93 vojnika NATO, neki od njih su zadobili rane koje su im promenile život, a to je potpuno neprihvatljivo", rekao je Stoltenberg, prenosi Kosovo online.

Podsetio je i na dešavanja u Banjskoj, gde je četvoro ljudi poginulo.

"To naglašava izazove sa kojima se suočavamo na Kosovu i važnost deeskalacije svih strane, da se uzdrže od akcija koje mogu dodatno povećati tenzije i uzdržati se od bilo kakve zapaljive retorike koja može povećati tenzije. To je bila moja poruka na sastancima u Prištini i Beogradu", rekao je Stoltenberg i dodao da se na KiM vidi primer dobre saradnje EU i NATO.

Dodao je kako je NATO prisustvu na Kosovu i Metohiji dodao još trupa nakon poslednjih dešavanja, i sada je otprilike 5.000 vojnika prisutno.

"Verujem da bi predlog ZSO mogao da bude put napred da pokušamo da pronađemo rešenje i da napravimo napredak u okviru dijaloga uz pomoć EU", poručio je generalni sekretar NATO.

Podsetimo, ministri inostranih poslova zemalja članica NATO na sastanku u Briselu između ostalog raspravljaju o Zapadnom Balkanu, a kao tema se nametnula i bezbednosna situacija na KiM.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj infomisao je u utorak učesnike ministarskog sastanka o dijalogu Beograda i Prištine, uz ocenu da je potrebno da obe strane postignu napredak.

"Važna razmena sa NATO saveznicima o situaciji na Zapadnom Balkanu. Informisao sam (ministre) o najnovijem razvoju događaja u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. Potreban je napredak na obe strane. Takođe sam ukazao da je važno da Bosna i Hercegovina iskoristi zamah da odlučno napreduje na putu u EU", napisao je Borelj na mreži X.

(J.N./EURACTIV.rs)