Politika

OBELEŽEN DAN ALBANSKE ZASTAVE U PRIŠTINI I VALONI: Uz simbole velike Albanije poruka da nije dan za isticanje razllika

Autor Milena Antonijević

U danu kada u Albaniji proslavljaju 111 godina od proglašenja nezavisnosti, uz poruke o jedinstvu Albanaca na prostoru Balkana, zastave crvene boje sa crnim dvoglavim orlom vijorile su se na centralnim trgovima u Prištini

Izvor: RTS/screenshot

"Bez Kosova i Čamerije nema Albanije", piše na jednoj od zastava koja se vijori na šetalištu uz hotel "Grand", na kome je okačena višemetarsko državno obeležje Albanije, navodi RTS

Okačene su i zastave sa natpisima na kojima se osim Kosova, navode i delovi centralne Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, kojima organizator obeležavanja u Prištini, ukazuje koja su to područja nastanjena Albancima.

Na delu šetališta okačene su i zastave žuto-plave boje koje simbolizuju jednostrano proglašenu državnost na Kosovu, a su vidljive i zastave SAD i Nemačke.

Povodom dana zastave Albanije odbornici skupštine opštine Priština održali su svečanu sednicu, a Vjosa Osmani odala je počast na grobu Adema Jašarija u Prekazu i Isi Boljetniju u selu Boljetin, kod Kosovske Mitrovice.

Proglašen je neradan dan, a Aljbin Kurti prisustvovao je ceremoniji podizanja državne zastave u Valoni, zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom i ostalim albanskim državnicima.

Kurti je poručio da nije dan za isticanje političkih razlika.

"Srećan 28. novembar svim Albancima, ovaj veliki praznik zastave. Za sve Albance gde god da se nalaze na Balkanu. Slava narodnim mučenicima. Danas nije dan da se priča o političkim razlikama, o aktuelnim kontroverzama, danas smo zajedno, Albanci imaju zajedničku istoriju i budućnost. Imamo mnogo drugih dana tokom godine za ove teme", rekao je Kurti, a prenose mediji na albanskom.

Prema izveštavanju medija, Valona je ugostila na stotine građana na ceremoniji podizanja državne zastave uz zvuke državne himne i uz prisustvo čelnih političkih ličnosti Tirane i Prištine.

(M.A./EURACTIV.rs)