Politika

JEFTINA PROVOKACIJA ILI OPASNA PORUKA? Pripadnici KBS marširali uz simbole "velike Albanije", čeka se reakcija EU i NATO

Srpska lista oštro je reagovala na promovisanje velike Albanije i poručila da je jasno promovisanje monoetničkog Kosova, a najnoviji dokaz za to dolazi sa današnjeg obeležavanja formiranja oružane formacije koja ne bi smela da postoji

Izvor: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

U kasarni "Adem Jašari" na Kosovu i Metohiji obeležena je centralna proslava Dana kosovskih snaga bezbednosti, gde je jedan deo pripadnika KBS imao je primetna obeležja "velike Albanije", dok su svuda bila primetna i obeležja paravojne formacije OVK.

Na mapi "velike Albanije", koju su nosili pojedini pripadnici KBS pisalo je " Ponosni smo na tebe", dok su bili primetni i natpisi "nekad UČK danas KBS", "naša vojska naš ponos", "Necemo se predati dok sam živ, ubice ce proći samo preko mene mrtvog", prenosi Kosovo onlajn, a na fotografijana koje su objavili u okviru mape "velike Albanije" pored Kosova, obuhvaćeni su delovi Crne Gore, Grčke, Severne Makedonije i centralne Srbije.

Srpska lista oštro je reagovala na ovaj čin, osudila ga i poručila da je “jasno i javno promovisanje monoetničkog Kosova, a najnoviji dokaz za to dolazi sa današnjeg obeležavanja formiranja oružane formacije koja ne bi smela da postoji po rezoluciji SB UN 1244.

Srpska lista osudila ovaj čin

U saopštenju Srpske liste podseća se da je Velika Albanija tvorevina koja je faktički postojala samo za vreme Drugog svetskog rata, kao nacistička tvorevina, koja se prostirala na teritoriji Albanije, Srbije, Grčke, Severne Makedonije i Crne Gore, i koja se raspala nakon 1945. godine i poraza nacizma i fašizma.

"Nažalost, ideja o Velikoj Albaniji i njenom oživljavanju nastavlja da živi u glavama esktremista, ali nažalost, i političkih lidera u Prištini koji je promovišu na institucionalnom nivou i deluju u pravcu njenog oživljavanja na terenu pred očima međunarodne zajednice", navodi Srpska lista.

Da stvar bude još gora, ističe Srpska lista, Kurti u govoru o ovoj formaciji govori kao o naslednici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji čelni ljudi se danas nalaze pred sudom u Hagu, optuženi za počinjene zločine nad Srbima, Albancima i ostalim građanima, čime se kod srpskog naroda još izaziva neverica, strah i zabrinutost.

Srpska lista zahtevala je da Kfor, EU, Euleks, UNMIK, predstavnici Kvinte hitno reaguju na to promovisanje nacističke tvorevine za čije vreme su stradale hiljade Srba, Albanaca, Roma i ostalih naroda, i pošalju jasnu poruku da se protivi revizionističkom pristupu istorijskih činjenica, kao i da spreče zloupotrebu institucija za promovisanje velikoalbanske ideologije koja izaziva strah, nesigurnosti i uznemirenje svih građana.

"Pozivamo i sve one koji baštine antifašističke ideje i vrednosti, nevladine organizacije, istaknute pojedince, profesore i medijske radnike da podignu glas i upitaju odgovorne iz međunarodne zajednice da li podržavaju ovakve postupke režima Aljbina Kurtija i njega lično, i da li sada stoje ponosno uz tzv. Kosovske bezbednosne snage sa kojima njihove Vlade i armije sarađuju, koje promovišu nacističke tvorevine iz prošlog veka, da li su ovo evropske vrednosti 'najdemokratskije zemlje' na Balkanu kako to kaže Aljbin Kurti?", navodi se u saopštenju.

Srpska lista ističe da je svako zlo koje je zadesilo Balkan, počelo sa takvim promovisanjem totalitarnih i nacionalističkih vrednosti i ćutanja poštenih i odgovornih ljudi, zbog čega pozivaju sve da reaguju i na vreme spreče da se planovi Aljbina Kurtija ostvare, jer će to doneti nesreću svim narodima na Balkanu, koji žele da žive u miru i da se posvete boljoj budućnosti svoje dece.

KBS nemaju podršku NATO 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u ranijoj izjavi za medije da Kosovske bezbednosne snage (KBS) nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da njihova tranzicija u vojsku nije dobra. Da li će sada doći do reakcije, osude ili čak nekih sankcija, ostaje da se vidi.

"U dogovoru iz 2013. godine se jasno navodi da kosovske snage ne mogu biti prekomandovane na sever Kosova, bez potvrde NATO komandanta i turskog generala koji trenutno vodi snage Kfor. Ali policija ne potpada pod taj dogovor, ali takođe smo izrazili da očekujemo i koordinaciju i da Kfor bude obavešten, ako bude prekomandi ili kada one budu takve da utiču na bezbednosnu situaciju i prouzrokuju nesigurnost", rekao je Stoltenberg komentarišući naoružavanje ovih snaga.

(J.N./Euractiv.rs)