Politika

DOK SAM PREDSEDNIK, NEĆU PRIHVATITI NEZAVISNOST NITI KOSOVO U UN: Vučić posle Brisela - Nema sankcija, ali ima pritiska

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vučić uživo na RTS-u o Kosovu i sastanku u Briselu. Pokazao odgovor Srbije na šest strana i govorio o mogućim posledicama ukoliko se pregovori ne bi nastavili.

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje na RTS-u, dan nakon razgovora u Briselu na kojima je tema bio evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

"Srbija je spremna da radi na implementaciji mnogih stvari iz plana, ali smo izneli jasnu veliku jednu primedbu. To sam rekao i Emanuelu Makronu i Olafu Šolcu u Minhenu, i svih velikim liderima. Reč je o tome da ne može da se priča o međusobnom priznanju, priznanju, i ulasku Kosova u UN", rekao je on.

Upitan za Član 4 prvi put javno objavljenog evropskog predloga, u kojem piše da se Srbija neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije, kratko je rekao - "zato nisam potpisao".

"Dok sam predsednik, neću potpisati ni prihvatiti ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova, niti prihvatiti Kosovo u UN. To sam rekao i Žozepu Borelju, i Miroslavu Lajčaku, mislim i Đorđi Meloni, i drugima. Bar neko vreme ne postoji opasnost od sankcija, jer i dalje razgovaramo. Ali pritisaka će, naravno, biti."

Vučić je u studiju pokazao odgovor Srbije međunarodnim predstavnicima, "non-pejper" na šest strana.

"Naš non pejper, odgovor na taj papir, oštar, ozbiljan i utemeljen u međunarodnom pravu", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić ponovio je da se nisu dogovorili, ali da će biti još razgovora. Mora se, ističe, razmišljati i šta su posledice, a to su po rečima evropskih zvaničnika koji su doneli predlog u Beograd, "zaustavljanje evrointegracija, direktno povlačenje investicija, izolacija od sveta".

"Neće uskoro biti formirana ZSO. Da li će to biti mesec, dva, tri ili šest, videćemo, ali će jednog dana morati da bude formirana. Kada bude bilo tako, ostaje na nama da razgovaramo o drugim temama, ne lakim, teškim. Aljbin Kurti kaže da ne može da prihvati obaveze koje su neki pre njega preuzeli, da je on oslobodilac, da je pre njega bila kriminalna vlada. On kaže, ja sam obećao narodu da to neću da ispunim. I opet smo u pat poziciji", rekao je on.

Vučić je u Briselu pred kamerama upitan da li će Srbija prihvatiti nezavisno Kosovo, dok je Kurti u intervjuu za EURACTIV datom pre odlaska u Brisel, ali objavljenom na dan sastanka, rekao da očekuje međusobno priznanje i sporazum do kraja ove godine. Pročitajte i ocene analitičara o sastanku u Briselu.

(EURACTIV.rs)