Politika

DONACIJA EU OD 610 MILIONA EVRA ZA BRZU PRUGU BEOGRAD-NIŠ: Vučić i Varhelji o značaju projekta

Autor Tamara Milošević Grbić

Predsednik Srbije i komesar EU povodom potpisivanja granta koji je Srbija dobila od EU razgovarali o novim radnim mestima, ulaganju na jugu Srbije, koristima i značaju brze pruge

Izvor: RTS/screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija, a povodom potpisivanja granta za deonicu pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa Evropske unije za železnički Koridor 10.

Ugovor prve tranše investicionog granta u vrednosti od 610 miliona evra, potpisali su u vozu šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić U pitanju su bespovratna sredstva Evopske unije, a početak radova očekuje se 2024.godine.

Nakon potpisivanja, predsednik Srbije zahvalio se Evropskoj uniji i rekao da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila ikada i to ne samo infrastrukturnih. Predsednik Srbije je nagalsio da je ukupna vrednost radova procenjena na dve milijarde i 775 miliona evra, od čega nam EU poklanja veliki deo novca dok će iz budžeta Vlade Republike Srbije biti izdvojeno 525 miliona evra, a ostatak sredstava biće finansiran po najpovoljnijim kamatama od strane EIB i EBRD-a. Vučić je kazao i da je sa komesarom Varheljijem gledao plate iz decembra između gradova centralne Srbije i Beograda  i da je konstatovao da mora mnogo toga da se ulaže u taj deo Srbije kao i na jugu.

Predsednik Srbije je istakao i da će Niš ovom brzom prugom biti spojen sa Beogradom ali i sa Slounom, Atinom i Instanbulom. On je istakao da je Srbija u Varheljiju ima velikog prijatelja i zahvalio mu na svemu što čini za našu zemlju.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji tom priliko je izjavio da mu se čini da Evropa isporučuje rezultate.

"Putovali smo vozom sa predsednikom Srbije, ambasadorima zemalja članica EU čime smo hteli da obeležimo razvoj projekta Beograd-Niš koji ćemo finansirati zajedno sa EIB, a Evropska unija daje 600 miliona bespovratne pomoći", kazao Varhelji i dodao taj projekat može da promeni realnost za građane Srbije i celog regiona.

"Ovaj voz će doneti nova radna mesta, ulaganja na jugu Srbije i da stvori mnogo širu trgovinsku rutu, pruži mogućnost građanima Srbije iz tog dela da do prestonice dođu mnogo brže. To praktično znači da ćemo doprineti ubrzanju malih proizvođača. Prošli put smo ovde potpisali ugovor o energiji, a danas je to saobraćaj koji kreće da se razvija punim zamahom", naglasio je Varhelji. On je rekao i da je prvi deo doprinosa EU energetskom paketu za Zapadni Balkan dostigao budžet Republike Srbije.

"Doprinos koji smo mi dali zarad prevazilaženja svih poteškoća tokom ove zime iznosio je 150 miliona evra prenetih u budžet Srbije. Nadamo se da ćemo moći da ublažimo efekte energetske krize", istakao je Varhelji.

Nešto ranije Vučić i Varhelji su krenuli vozom od stanice Prokop do Ripnja na pravcu buduće brze pruge Beograd-Niš i tom prilikom predsednik Srbije upoznao je gosta sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji. Brza pruga koja spaja prestonicu sa Nišom biće dugačka 230 kilometara, trebalo bi da bude završena do 2029. godine.

Predviđeno je da će se iz Beograda do Niša putovati 100 minuta. Prepoznate koristi su i integracija sa Transevropskom putnom mrežom, povećanje kapaciteta putničkog i teretnog saobraćaja, prelazak na železnicu kao vid transporta sa niskim nivoom emisje ugljenika, efikasnije poslovanje i brži razvoj ljudskog kapitala.

(EURACTIV.rs)