Politika

PREMIJER SLOVAČKE U PRVOJ DIPLOMATSKOJ POSETI: Predsednika Češke ubeđivali da prihvati, Fico hteo sastanak sa opozicijom

Kontroverzni novoizabrani proruski premijer Slovačke, Robert Fico bio je u svojoj prvoj – kontroverznoj - diplomatskoj poseti.

Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Izvori kažu da je slovačka predsednica Zuzana Čaputova morala je da ubeđuje nevoljnog predsednika Češke Petra Pavela da ugosti slovačkog premijera Roberta Fica u prvoj tradicionalnoj diplomatskoj poseti susednoj zemlji.

Ipak, Pavel i Fico, kao novoizabrani premijer Slovačke, su se ipak sastali u petak u Češkoj.

Međutim, uoči zvanične državne posete, Pavela je navodno uznemirilo što je Fico insistirao da ga poseti na dan kada su on i čelnici češkog parlamenta Miloš Vistrčil i Marketa Pekarova Adamova imali druge planove i "odbio da odloži za malo vremena", prenosi Novinki.cz.

Takođe se navodi da je Pavela pogodio Ficov plan da se sastane sa bivšim premijerom Andrejem Babišom i bivšim predsednikom Milošem Zemanom.

"To je diplomatski potpuno neprihvatljivo. Kada premijer dođe u prvu posetu nekoj zemlji, trebalo bi da se sastane sa predsednikom i premijerom, a ne sa šefom opozicije ili bivšim predsednikom", tvrdi izvor, prenosi Euractiv.com.

Ono što je Pavela očigledno nateralo da se preispita jeste novembarski susret sa predsednicom Slovačke Čaputovom – održavajući dugogodišnju tradiciju da novi premijer prvi put poseti susednu državu u inostranstvu u korist istorijski prijateljskih slovačko-čeških odnosa.

Međutim, tokom posete u petak, suprotstavljeni stavovi dvojice lidera o ratu u Ukrajini bili su očigledna prepreka. Dok Češka ostaje zagovornik Kijeva, Fico je vodio kampanju da zaustavi slovačku vojnu pomoć, nazivajući situaciju "zamrznutim konfliktom" koji se ne može rešiti slanjem oružja.

Izvor: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

"Dobri odnosi između naših zemalja su apsolutni prioritet, a predizborna retorika više ne može da ulazi u dosadašnju saradnju", rekao je Pavel posle sastanka.

Fica je dočekala mala grupa demonstranata u Češkoj i rekla mu da "ide kući u Rusiju". Međutim, češki premijer Fiala rekao je da će Češka podržati Slovačku u njenom pokušaju da proširi svoje izuzeće od zabrane izvoza ruskih naftnih derivata širom EU.

Sadašnje izuzeće, koje ističe 5. decembra, omogućava slovačkoj rafineriji Slovnaft, koja je deo mađarske MOL grupe, da izvozi proizvode napravljene od ruske sirove nafte u Češku. Slovačka tvrdi da bi zabrana u potpunosti zatvorila rafineriju, što bi dovelo do nestašice.

Slovnaft je imao godinu dana da se izbori sa oslanjanjem na rusku naftu, ali nije uspeo da investira u tehnologiju koja bi mu omogućila diverzifikaciju u tom vremenu uprkos rekordnom profitu.

(EURACTIV.rs)