Politika

U TOKU POSLEDNJIH 24 ČASA PRIMIRJA U GAZI: Hamas pozvao na produženje uz nova oslobađanja zarobljenika

Palestinski militantni pokret Hamas pozvao je na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana.

Izvor: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Hamas kaže da želi da produži četvorodnevno primirje sa Izraelom, koje je ušlo u svoj treći dan, a do sada su oslobođene tri grupe izraelskih talaca iz Gaze i tri grupe palestinskih zatvorenika i pritvorenika iz izraelskih zatvora.

U saopštenju objavljenom u nedelju uveče, Hamas je rekao da želi "da produži primirje nakon što se četvorodnevni period završi, kroz ozbiljne napore da poveća broj oslobođenih iz zatvora kako je predviđeno sporazumom o humanitarnom prekidu vatre".

Ranije ovog vikenda, Katar, koji je igrao centralnu ulogu u posredovanju u sporazumu, rekao je i da se nada produžetku primirja, koje uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje je Hamas spreman da oslobodi.

"Ono čemu se nadamo je da će nam ovaj zamah povodom sporazuma o primirju od četiri dana omogućiti da ga produžimo, i stoga uđemo u ozbiljnije razgovore o ostatku taoca", rekao je portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al-Ansari u subotu za CNN.

Američki predsednik Džo Bajden takođe je izrazio želju da produži pauzu u borbama.

Pauza u borbama između Izraela i Hamasa ušla je danas u poslednja 24 sata. Pauza koja je počela u petak rezultirala je oslobađanjem desetina talaca koje je Hamas zarobio, a zauzvrat je Izrael iz zatvora pustio više od 100 Palestinaca. Prema dogovoru o primirju, 50 talaca koje drže militanti trebalo je da bude oslobođeno za četiri dana u zamenu za 150 palestinskih zatvorenika.

U ratu koji traje skoro već dva meseca ubijeno je više od 14.800 Palestinaca među kojima ima hiljade žena i dece. Izrael je počeo sa udarima na Gazu nakon napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, u kojima je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 200 uzeto za taoce.

(EURACTIV.rs)