Politika

INTERVJU - PRVI GENERAL EU: Kako će evropska vojska odgovarati na pretnje, i koji scenario sve zabrinjava?

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Kako će evropska vojska odgovarati na pretnje, i koji scenario zabrinjava sa strane saradnje zemalja i NATO? Pročitajte u intervjuu generala Roberta Brigera.

Izvor: EPA/EFE/Dumitru Doru

Evropska unija trebalo bi da iskoristi zajednički budžet kao podsticaj za države članice da ulože više kapaciteta i ljudstva u buduće krizne odgovore bloka, navodi u intervjuu za EURACTIV.com glavni general EU, Robert Briger.

"Nažalost, širom Evrope odigravaju se razne krize, situacija se više pogoršava nego što se smiruje, i mi moramo da imamo odgovarajuće alate za brzu reakciju snaga", rekao je austrijski general, predsednik Vojnog komiteta Evropske unije.

Planirani kapacitet za brzo delovanje (RDC) od 5.000 vojnika je "modularan i skalabilan alat, koji nije veliki ali se može koristiti za ulaz na teritoriju, prvi odgovor na napad, ali i više od toga za odgovor na krize izvan EU".

RDC je ustanovio Strateški kompas EU, ideja je da postane operativan do 2025. godine i da se koristi za odgovor na krize izvan EU. U pitanju su evakuacije, dostavljanje humanitarne pomoći, nadogradnja kapaciteta i sprovođenje mira.

Ali do tada, potrebno je još mnogo rada kako bi RDC postao operativan, navodi čelnik najvišeg vojnog tela Evropske unije.

Tokom prve konferecije ovog tela, "mnoge ponude uzete su u obzir ali postoji još nepopunjenih rupa kojima ćemo se pozabaviti u narednim mesecima", rekao je on.

Briger je savetnik šefa diplomatije EU, Žozepa Borelja, za vojna pitanja. Evropske zemlje su se obavezale na učešće nakon prve operativne vežbe, održane na obali Španije u oktobru. Učestvovalo ih je 19 od ukupno 27.

Izvor: OLIVIER HOSLET/EPA

"Za ovakav poduhvat, neophodni su podsticaji izvan političke volje, kako bi se zemlje članice pridružile novom sistemu", rekao je general Briger, nagovestivši i da politička obećanja treba pretvoriti u "čvrsta", što može da predstavlja izazov.

Primera radi, u prvom semestru 2025, "nedostaje jedna grupa boraca u planu". Takođe, zemlje EU morale bi da povećaju količinu opreme koju bi mogle da izdvoje za RDC.

"Zajednička logistika i strateški transport nemaju dugoročna rešenja. Kretanje vojske preko kontinenta uz odgovarajuću infrastrukturu, a bez 'crvenih traka' procedure, takođe je nerešeno pitanje", ocenio je general Briger.

Vojni komitet EU sada razmatra neki vid pokrivanja zajedničkih troškova, jer će deo njih biti pokriven finansijskim resursima Evrope.

U toku je diskusija koja se delom tiče i korišćenja administrativnog budžeta, ali i "European peace facility" fonda koji trećim državama obezbeđuje opremu za odbranu. Ovaj fond plaća i vojne operacije i misije EU, kao i vežbe RDC-a.

"Finansijska pomoć ili deljenje troškova se razmatraju kao ideje, ali je tim idejama potrebna podrška političara. Potrebni su podsticaji za barem deo troškova, kao što su logistika, smeštaj, strateški transport, tako da države članice budu naklonjenije učešću nego što su to do sada bile", rekao je general Briger.

Izvor: RAUL CARO/EFE

Trenutni format evropskih snaga nikada nije bio upotrebljen na bojnom polju. RDC je veći, podrazumeva nadgledanje EU po pitanju ljudstva i opreme, i kombinuje vazdušne, morske, kopnene, sajber i svemirske kapacitete. Zasnovan je na jasnim scenarijima u kojima se može upotrebiti.

"Nismo koristili trenutne borbene grupe jer nije bio političke volje, niti budžete. Ali je u prošlosti bilo potreba da se iskoriste i mislim da će takve prilike sigurno doći i u budućnosti", rekao je general Briger.

Istočne zemlje, kao što su Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska više puta su izrazile želju da se očuva model NATO snaga i da se ne ugroze njegove mogućnosti za reakciju unutar EU.

Jedan od glavnih argumenata protiv RDC modela je taj da zemlja EU, koja je i članica NATO, ne može iste vojnike i opremu da odredi za obe organizacije, niti da ih pošalje "na dva mesta u isto vreme", jer je na snazi princip jedinstenih snaga.

Konkretno, ako bi EU želela da pomogne evakuaciju aerodroma u Kabulu, ali su francuske snage RDC-a već pozvane pod NATO komandom da brane Estoniju, Pariz bi morao da odluči gde da pošalje te trupe. Kako bi se izbegao ovaj problem, koncept podrazumeva da snage odgovaraju samo jednoj komandi u jednom trenutku.

Da li bi se taj koncept prevazišao?

"Ne bih rekao da ćemo ga zaobići, ali bi ga trebalo kreativno tumačiti i pametno koristiti. Mogu da zamislim, recimo, da se trupe pod NATO spremnošću u dugoročnom smislu, odrede za kratkoročnu reakciju kao što je humanitarna pomoć, u okviru konteksta operacije unutar Evropske unije", rekao je general Briger.

(EURACTIV.rs)