Politika

DA LI JE MOGUĆ IZLAZAK ŠVEDSKE IZ EU? Evroposlanik najavio da će pozvati na "Švegzit" ako Brisel bude otišao "predaleko"

Švedska bi trebalo razmotriti napuštanje EU ako prenos moći ka Briselu ode "previše daleko", predložio je poslanik EU, koji je takođe potpredsednik Evropskih konzervativaca i reformista, na kongresu svoje stranke Švedski demokrati (SD).

Izvor: EPA-EFE/Ritchie B. Tongo

Članovi SD-a iz cele Švedske okupili su se u Vesterosu, oblast Stokholm, na kongresu posvećenom pitanju članstva u EU.

"EU je politički projekat koji ide u pogrešnom smeru", izjavio je poslanik EU i potpredsednik ECR-a Čarli Vajmers na kongresu.

Švedski poslanik u Evropskom parlamentu naglasio je da nije spreman da zagovara trenutni izlazak Švedske iz EU-a, ali je ostavio mogućnost izlaska ako se neke okolnosti promene, odnosno ako se desi ukidanja veta u Evropskom savetu i prekomerni prenos moći na Brisel.

"Tada ću pozvati na trenutni izlazak Švedske", rekao je Vajmers.

Na kongresu stranke, omladinski ogranak SD-a, Ungsvenskarna, takođe je predložio održavanje otvorenih vrata za izlazak iz EU-a.

"Kao stranka, moramo jasno staviti do znanja, posebno našim biračima, da je Švedski izlazak iz EU-a stvarna alternativa ako brod ne može da preokrene kurs, i o tome se mora govoriti na narednim izborima za EU sledeće godine", izjavio je Ungsvenskarna.

Vođstvo SD-a nije aktivno zagovaralo izlazak iz Unije, već predlaže sveobuhvatnu i nezavisnu evaluaciju članstva Švedske u EU-u.

Izvor: EPA-EFE/Henrik Montgomery

Naredni izbori za EU

Vajmers je dalje opisuje EU kao nadnacionalnu uniju u kojoj je Švedska stalno preglasavana, a uticaj nacionalnih vlada značajno smanjen.

"Demokratija se postepeno podriva, i građani su primetili taj razvoj", rekao je.

Vođstvo SD-a želi "zaključavanje referenduma", gde bi "referendum trebalo da prethodi budućim parlamentarnim odlukama o prenosu dodatnih ovlašćenja sa nacionalnog na nivo EU".

Vajmers se takođe nada da će vladajući Umereni (centar-desno, EPP) konačno usvojiti skeptičan stav SD-a prema EU-u, ali priznaje da ogromna većina u Švedskoj i dalje podržava članstvo u EU-u.

Prema Vajmersu, samo jedna od deset osoba želi napustiti EU, pa "iz poštovanja prema mišljenju ljudi, Švedski demokrati nisu za izlazak", rekao je.

On je naglasio izazov narednih izbora za EU 9. juna 2024. godine, gde SD ima cilj da postane najveća stranka koja predstavlja Švedsku u Evropskom parlamentu. Na poslednjim izborima za EU, stranka je osvojila 15,3 odsto glasova, u poređenju sa 23,5 odsto za Socijaldemokrate.

(EURACTIV.rs)