Politika

KONTROVERZA U VATIKANU: Papa Franja govorio o Gazi na sastanku sa Palestincima – da li je upotrebio reč 'genocid'?

Papa Franja u središtu je pažnje zbog reči o događajima u Gazi. Palestinci koji su se sastali s njim tvrde da je, prilikom razgovora o ovoj temi, upotrebio reč "genocid", dok Vatikan osporava.

Izvor: EPA-EFE/TAMAS KOVACS

Suprotstavljene verzije pojavile su se na popodnevnoj konferenciji za novinare sa deset Palestinaca koji su se sastali sa papom u sredu ujutru u njegovoj vatikanskoj rezidenciji. Taj sastanak je usledio nakon odvojenog sa izraelskim rođacima talaca u Gazi.

"Kada smo podelili priče o porodicama koje su ubijene (u Gazi), on je pomenuo 'Vidim genocid'", rekla je Širin Avvad Hilal, koja predaje na Vitlejemskom biblijskom koledžu.

"Bilo je vrlo jasno, reč genocid nije došla od nas. Došlo je od Njegove Svetosti, pape Franje", rekla je ona.

Ali izjava koju je poslao portparol Vatikana Mateo Bruni, kao odgovor na pitanje koje je poslao novinar, govori suprotno.

"Nije mi poznato da je on (papa) upotrebio takvu reč. Koristio je izraze koje je izneo tokom opšte audijencije i reči koje u svakom slučaju predstavljaju užasnu situaciju koja se proživljava u Gazi", navodi se u Brunijevoj izjavi.

Drugi učesnici palestinske konferencije za novinare složili su se da su čuli da papa koristi reč genocid.

"Svi smo bili tamo. Čuli smo to i niko nema problema sa sluhom", rekla je Hilal.

Učesnici su rekli da je papa bio veoma informisan o situaciji u Gazi i nedostatku vode, lekova i osnovnih potrepština.

"Teror ne treba da opravda teror"

Izrael je stavio Gazu pod opsadu i nemilosrdno je bombarduje otkako su Hamasovi militanti napali gradove na jugu Izraela 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 240 talaca, prema izraelskim podacima.

Izvor: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Od tada je ubijeno više od 14.000 stanovnika Gaze, od kojih su oko 40 odsto deca, prema medicinskim zvaničnicima na teritoriji pod upravom Hamasa, podaci koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim.

Palestinci su na konferenciji za novinare rekli da je papa osudio akciju Hamasa kao teror, pri čemu je više od jednog citiralo papu tokom sastanka da "teror ne treba da opravda teror".

Ranije u sredu, Franja je rekao da je sukob prevazišao rat.

"Ovo je ono što ratovi rade. Ali ovde smo otišli dalje od ratova. Ovo nije rat. Ovo je terorizam", rekao je on.

Zamolio je za molitvu da obe strane "ne idu u strasti, koje na kraju sve ubijaju”.

Ambasador Izraela u Vatikanu Rafael Šuc rekao je da ne želi direktno da se poziva na ono što je papa rekao, ali je dodao: "Postoji jednostavna razlika, jedna strana ubija, siluje i ne brine za one na svojoj strani. Druga strana je uključena u rat zbog samoodbrane".

Šuc je govorio na konferenciji za novinare sa izraelskim porodicama koje su se surele sa papom. Većina je rekla da nisu upoznata sa papinim komentarima jer su se desili nakon sastanka.

Tokom opšte audijencije, grupa Palestinaca u gomili držala je slike tela umotanih u belu tkaninu i plakat na kojem je pisalo "Nakba se nastavlja".

Nakba je arapska reč za katastrofu i odnosi se na raseljavanje Palestinaca u ratu 1948. koji je okružio osnivanje Izraela.

Sastanci i papini komentari usledili su nekoliko sati nakon što su se Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre u Gazi na najmanje četiri dana kako bi se omogućila pomoć i oslobodilo najmanje 50 talaca koje su zarobili militanti u zamenu za najmanje 150 Palestinaca zatvorenih u Izraelu.

(EURACTIV.rs)