Politika

MAĐARSKA JOŠ ČEKA NA SREDSTVA FONDA ZA OPORAVAK: Donošenjem pravosudnih zakona, korak je bliže novcu

Autor Milena Antonijević

Zastoj između Brisela i Budimpešte se nastavlja. Kako kažu dva komesara EU, izvršna vlast unije još uvek nije spremna da otključa milijarde evra sredstava za oporavak Mađarske.

Izvor: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Mađarska i dalje čeka da dobije sredstva iz fonda EU za oporavak i otpornost od 700 miliona evra koji je osnovan nakon pandemije COVID-a. Evropska komisija navodi da sredstva neće biti puštena dok vlada Viktora Orbana ne reši dugogodišnja pitanja nezavisnosti sudstva i vladavina prava.

Govoreći u Evropskom parlamentu 21. novembra, komesar za pravosuđe Didije Rejnders pozdravio je novi mađarski zakon podnet u junu, kao „važan korak u pravom smeru".

„Međutim, to nije kraj procesa. Mađarska takođe treba da završi prateće korake implementacije", rekao je on.

Komesar za budžet Johanes Han rekao je poslanicima EP da je „u Mađarskoj već došlo do vrednih promena. Na primer, sada postoji aktivna vlast za integritet, sada postoje načini da se ospori odluka tužioca da ne pokrene slučaj, a OLAF-Evropska kancelarija za borbu protiv prevara- sada je ojačala strukture saradnje u Mađarskoj.

On je dodao da je „dijalog sa Mađarskom posebno intenzivan o pitanjima koja se tiču sprečavanja rizika od sukoba interesa u upravnim odborima od javnog interesa, kao i o obimu ovlašćenja novostvorenog organa za integritet".

(EURACTIV.rs)