Politika

DESNIČARI DOBILI IZBORE I U HOLANDIJI: Sada je pitanje sa kim će "holandski Tramp" osnovati vladu

Autor Milena Antonijević

Glasanje na parlamentarnim izborima u Holandiji je završeno. Prema prvim rezultatima, najviše glasova je osvojila opoziciona desničarska Partija slobode (PVV) koju vodi Gert Vilders.

Izvor: EPA-EFE/Remko de Waal

Ankete pokazuju da je na parlamentarnim izborima u Holandiji PVV osvojila 35 poslaničkih mesta, dok je na drugom mestu Zeleno-laburistički savez sa 26 mandata, prenosi Gardijan. Na trećem mestu je Narodna partija za slobodu i demokratiju premijera Marka Rutea sa 23 mesta, dok je na četvrtom Novi društveni ugovor sa 20 mandata.

Pre izbora su mnoge stranke govorile da neće u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD), Dilan Ješljigoz-Zegerius, napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa desnicom i Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je do skora odbacivala mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ukoliko VVD pobedi, Ješiljgoz-Zegerijus, bivša izbeglica koja se zalaže za strožiju kontrolu migracija, mogla bi da postane prva žena premijer Holandije.

Frans Timermans, bivši visoki zvaničnik EU koji se vratio u Holandiju da predvodi savez zelene levice i laburista, apelovao je na glasače da se drže podalje od vlade u kojoj krajnja desnica igra glavnu ulogu.

Ovim izborima se završila trinestogodišnja vladavina dosadašnjeg premijera Marka Rutea koji se nije kandidovao za ove izbore.

(EURACTIV.rs)