Politika

PETKOVIĆ OBAVESTIO REPUBLIČKU IZBORNU KOMISIJU: Uslovi Prištine neprihvatljivi, nemoguće glasanje na Kosovu i Metohiji

Autor Milena Antonijević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obavestio je Republičku izbornu komisiju da zbog neprihvatljivog uslovljavanja Aljbina Kurtija nije moguće sprovesti glasanje na prostoru KiM na predstojećim izborima

Izvor: Pink/PrintScreen

 "Na osnovu vašeg zahteva za utvrđivanje mogućnosti da se glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije 17. decembra 2023. godine održi na prostoru Autonomne pokrajine KiM, obaveštavamo vas da trenutno nije moguće realizovati izborni postupak na prostoru AP KiM, na način koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, kao i državnim i nacionalnim interesima Republike Srbije", naveo je Petković.

Petković je rekao da je " taj što režim privremenih institucija samouprave u Prištini, uslovljava održavanje ovih izbora priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane Beograda".

Petković je naveo i da "Kurti bez ispunjenja tog uslova odbija da na terenu omogući potrebne uslove za delovanje misije OEBS na Kosovu i Metohiji, koja bi prema modelu iz 2012. godine trebalo da asistira državnim organima Republike Srbije u sprovođenju izbornog postupka na prostoru Pokrajine".

Model je zasnovan je na dogovoru koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Na osnovu njega su na prostoru Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovedeni svi izbori Republike Srbije u periodu od 2012. do 2020. godine.

Direktor Kancelarije za KiM kazao je je da ovim postupcima režim u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem nastavlja da otvoreno krši prava našeg naroda u pokrajini.

"Nažalost, režim Aljbina Kurtija je i u pogledu ovog izbornog postupka za izbore koji se održavaju 17. decembra 2023. godine odlučio da nastavi praksu otvorenog kršenja prava građana Republike Srbije u Pokrajini, koju sprovodi od 2022. godine, kroz onemogućavanje njihovog izjašnjavanja u mestima prebivališta u Pokrajini na izborima koje organizuje Republika Srbija", stoji u Petkovićevom dopisu upućenom RIK-u.

(EURACTIV.rs)