Politika

BUGARSKA DA ZABORAVI NA ŠENGEN DO IZBORA U AUSTRIJI? Bugarski poslanik optužio njihovog ministra unutrašnjih poslova

Bugarska neće biti primljena u Šengen pre parlamentarnih izbora u Austriji 2024. godine, rekao je bugarski poslanik EPP Andrej Kovačev novinarima u Strazburu.

Izvor: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Kako je dodao poslanik Andrej Kovačev, Austrija nije imala problema sa pristupanjem Bugarske sve dok govor ministra unutrašnjih poslova u vladi Austrije nije promenio situaciju prošlog novembra.

Kovačev je rekao da je "njihov ministar unutrašnjih poslova odlučio da im ova tema može dati nekoliko odsto više na izborima, što bi podiglo njihove rezultate".

Prema izvorima Euractiv iz bugarskog parlamenta, Sofija se nada da će do januara 2024. ući u šengensku zonu barem radi avio saobraćaja.

Što se tiče Holandije, koja takođe nameće veto na prijem Bugarske, Kovačev je naveo da to nema veze sa šengenskim pitanjem, jer je glavni razlog to što u Holandiji imaju mnogo bugarskih državljana koji zloupotrebljavaju društveni sistem zemlje.

Međutim, javno poznat argument Holandije je da Bugarska ima problema sa vladavinom prava. Bugarske vlasti se nadaju da će ove zabrinutosti otkloniti ustavnom reformom koja je trenutno u toku, kao i razrešenjem glavnog tužioca Ivana Geševa, koje je održano u junu.

Kovačev smatra da ne postoji mogućnost da Rumunija bude odvojena od Bugarske za Šengen, jer će to zahtevati stvaranje spoljne granice EU duž reke Dunav.

Evropska komisija je u ponedeljak izrazila spremnost da na zahtev Holandije organizuje novu misiju za proveru činjenica o Šengenu u Bugarskoj.

Komisija je mnogo puta najavljivala da Bugarska i Rumunija ispunjavaju uslove za punopravno članstvo u Šengenu i tvrdi da u potpunosti podržava obe zemlje.

(EURACTIV.rs)