Politika

IVICA DAČIĆ: Pozdravljamo svako zalaganje, ali ne i insistiranje na statusnim pitanjima

Autor Milena Antonijević

Grupa „Prijatelji Zapadnog Balkana" nedavno se non-pejperom obratila članicama Evropske unije iskazavši podršku regionu na putu integracija ka EU, a govoreći o radu i ciljevima ove grupe

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je za Kosovo onlajn da Srbija u načelu pozdravlja svako zalaganje koje ide ka tome da se otvore vrata EU za članstvo država Zapadnog Balkana, ali da ne bi trebalo da se insistira na statusnim pitanjima, s obzirom da Srbija Kosovo ne smatra državom.

„Ako neko želi da to funkcioniše na normalan način ne bi trebalo da insistira na statusnim pitanjima, već da pričamo konkretno o potrebi da se Zapadni Balkan integriše u Evropsku uniju. Mi Kosovo ne smatramo državom i u tome se naši stavovi razlikuju od mišljenja pojednih članca te grupe. Tako da se u jednom delu sa njima slažemo, a u drugom, kada je reč o statusnim pitanjima, ne možemo da se složimo", kazao je Dačić.

Grupu je letos pokrenuo ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg, a osim Austrije u njoj su Italija, Hrvatska, Češka, Grčka, Slovačka i Slovenija, odnosno, samo dve članice EU koje ne priznaju Kosovo - Grčka i Slovačka.

„Italija je bila lider te grupe i to je u skladu sa njihovom željom da se pozicioniraju u okviru EU. Mi pozdravljamo što neko misli na Zapadni Balkan, ali pozivamo da se obrati pažnja na to šta je za Srbiju prihvatljivo a šta ne kada je reč o statusnim pitanjima vezano za Kosovo i Metohiju", pojasnio je on.

U non-pejperu grupe koji je prošle nedelje dostavljen ministrima država članica EU kaže se da "Prijatelji Zapadnog Balkana" dele posebnu odgovornost za održavanje ovog regiona visoko na političkoj agendi EU i kada je reč o podršci tim državama na evropskom putu.

"Kako se region suočava sa destabilizujućim faktorima kao što su zloćudni uticaj trećih strana, hibridne pretnje, dezinformacije i ilegalne migracije, ova agenda bi takođe trebalo da pruži novi podsticaj za produbljivanje saradnje u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, te redovnije i strukturisane razmene sa našim partnerima u skladu sa utvrđenim procedurama i politikama EU", stoji u non-pejperu.

(EURACTIV.rs)