Politika

PROTERIVANJE DIPLOMATA I PROTESTNE NOTE: Nakon Hrvatske, jedna stigla i Albaniji zbog paljenja srpske zastave

Srbija je najpre proterala hrvatskog diplomatu iz Beograda, nakon čega je usledila recipročna reakcija Zagreba. Dan kasnije, usledilo je paljenje srpske zastave u Tirani i reakcija našeg ministarstva spoljnih poslova

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na diplomatskom polju poslednjih dana je prilično je burno. Nakon proterivanja hrvatskog diplomate iz Beograda, proglašavanja persone non grata našeg savetnika ambasade u Zagrebu, usledio je novi "potres". Zbog paljenja srpske zastave na trgu Skenderbeg u Tirani Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je protestnu notu Ambasadi Albanije u Beogradu.

Na društvenim mrežama i na medijskim portalima 20. novembra se pojavio snimak na kome fudbalski navijači u Tirani pale zastavu Srbije na trgu Skenderbeg. Zbog toga je MSP uručilo notu Ambasadi Albanije u Beogradu.

"Smatramo da ovakvi događaji štete bilateralnim odnosima dve zemlje, koji su u proteklih nekoliko godina dostigli najvišu tačku tokom viševekovne zajedničke istorije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, u tom duhu, očekuje da će nadležne institucije Republike Albanije učiniti sve što je u njihovoj moći da identifikuju i procesuiraju počinioce tog dela, koji su jasno vidljivi na objavljenom snimku, kao i da će o tome diplomatskim putem u razumnom roku obavestiti i institucije Republike Srbije.

Na snimku se vidi veća grupa ljudi kako pale srpsku zastavu, dok drugi to snimaju telefonima. Događaj se, sudeći prema pisanju portala i komentara na mrežama, odigrao uoči utakmice koju je igrala reprezentacija Albanije sa reprezantacijom Farskih ostrva.

"Diplomatski rat" između Beograda i Zagreba

Samo dan ranije u javnosti je odjeknula vest da je prvi sekretar hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoje Šnajder proteran zbog 'špijunaže', nakon čega je usledio očekivan odgovor Zagreba. Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman saopštio je u utorak da je Hrvatska preduzela recipročnu meru, i proglasila savetnika ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića personom non grata.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u ponedeljak uveče (20. novembra) objavilo je da je donelo odluku o proglašenju Hrvoja Šnajdera, prvog sekratra hrvatske ambasade, za personu non grata u Srbiji.

U saopštenju iz Beograda ne navode se konkretni razlozi zbog kojih je Šnajderu naređeno da napusti Srbiju, već se samo ističe da je "grubo izašao iz okvira diplomatskih normi" i prekršio Bečku konvenciju.

Srpske vlasti su uručile i diplomatsku notu hrvatskom ambasadoru u Beogradu Hidajetu Biščeviću.

U Zagrebu odbacuju tvrdnje službenog Beograda

"U potpunosti odbacujemo osnovu za proterivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vreme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od izuzetne važnosti za celu Evropu", ocenjuje se u reakciji hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova.

Upozorava se da proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja "dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se naročito manifestuje u predizborno vreme" u Srbiji.

(EURACTIV.rs)