Politika

PREDLOG EU ZA KOSOVO USKORO U JAVNOSTI: Borelj objavio - Vučić i Kurti se složili da neće dalje pričati o tekstu

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Žozep Borelj objavio da će tekst evropskog predloga za Kosovo uskoro izaći na sajtu službe EU, i da su se Vučić i Kurti dogovorili da nema potrebe za daljim razgovorom o samom tekstu predloga.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti složili na trojnom sastanku u Briselu da dalji razgovori o tekstu predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine nisu potrebni i da će tekst uskoro biti objavljen na sajtu EU, javlja RTS.

Žozep Borelj je nakon sastanka na kome je pored njih učestvovao i specijalni izaslanik EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekao da su razgovori bili intenzivni i da su i Vučić i Kurti pokazali odgovornost i spremnost za pronalaženje rešenja.

"Mogu da saopštim da su Vučić i Kurti danas dogovorili da nisu potrebni novi razgovori u vezi sa predlogom Evropske unije, koji je naslovljen kao Sporazum o prelasku na normalizaciju između Kosova i Srbije. Tekst sporazuma biće objavljen na sajtu službe EU vrlo uskoro", izjavio je Borelj posle nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu.

(EURACTIV.rs)