Politika

VUČIĆ SE OBRATIO UŽIVO IZ BRISELA: Pitali ga da li će Srbija priznati nezavisno Kosovo, sledeći sastanak 18. marta

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Vučić se oglasio iz Brisela uživo i rekao da Kurti nije bio spreman da prihvati Zajednicu srpskih opština. Novinar na engleskom pitao da li će Srbija priznati nezavisno Kosovo.

Izvor: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se uživo iz Brisela, gde je imao sastanak sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predstavnicima EU. Vučić i Kurti su u Briselu imali pojedinačne sastanke sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a potom zajednički sastanak sve tri strane.

Sledeći sastanak 18. marta

"Uobičajeno težak sastanak, i verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu. Trebalo bi da se vidimo ponovo 18. marta na teritoriji Severne Makedonije kada će gospodin Borelj biti u poseti regionu, do tada bi trebalo sa gospodinom Lajčakom da razgovaramo o stvarima za implementaciju", rekao je on.

"Važno je što će u saopštenju EU, ako tako bude, tako su rekli, biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ja sam insistirao na Zajednici srpskih opština. To se podrazumeva, mislim da gospodin Kurti nije bio spreman da to prihvati sada, da li će biti u budućnosti, videćemo. Nadam se da je moguće da postižemo nekakve kompromise ali se plašim da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano, i što je odavno trebalo da bude ispunjeno", rekao je Vučić.

"Od svih onih velikih priča u javnosti, i u Prištini i u Beogradu, ništa posebno ali je važno da smo razgovarali. Verujem da ćemo prevazići poteze koji bi ugrozili ljude, i da ćemo moći da radimo na postignutim dogovorima", rekao je on.

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Da li je potpisan sporazum?

Na pitanje da li to znači da je evropski predlog za kosovsko pitanje usvojen, Vučić je odgovorio da ne zna šta znači.

"Ne znam, ja čekam da vidim i implementacioni plan, pre svega za prethodne obaveze. Na mapi puta mora da se radi, ali na početku mape mora da bude ono što neko ne želi da ispuni a to je ZSO", rekao je on. Borelj se u međuvremenu oglasio i naveo da će evropski predlog za Kosovo uskoro biti objavljen na sajtu Službe EU.

Da li Srbija priznaje nezavisno Kosovo?

Vučića su novinari na engleskom pitali i da li će Srbija prihvatiti nezavisno Kosovo.

"Srbija je članica Ujedinjenih nacija, Kosovo nije. Uvek podržavamo međunarodni red, Povelju UN i naravno, srpski Ustav", rekao je on.

"Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo, imamo kao prvu stvar ZSO. Kada nju dogovorimo, idemo dalje, to je logično. Prvo mora da se implementira, kako god da okrenete, ZSO je na prvom mestu. Plašim se da je tu začkoljica pa ćemo da vidimo dalje", kazao je Vučić.

"Ozbiljan, dug, težak i naporan proces"

"Govoriću o tome sutra, da se ljudi upoznaju sa onim što je potpisano ranije, od presudnog su značaja za nas 22 principa. Za srpski narod. Ako to neko ne razume, ne razume realnost. Ako neko ukine, prepametno, platni promet između Beograda i Prištine, kako ćemo lekarima, profesorima, medicinskim sestrama da isplatimo plate? Pažljivo sam slušao gospodina Kurtija, razumeo sam sve što on govori, zašto je to za njega neprihvatljivo, ali to su obaveze koje moraju da budu ispunjene i verujem da hoće u narednom periodu. Evropski savet 23. ili 24. želi da ima izveštaj šta smo postigli i prema tome će se nositi ka našim evrointegracijama, i jednih i drugih, da budem fer. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta, nema je. Kako smo krenuli da radimo, tako smo stali na tom pitanju. I sve vreme se samo o implementaciji priča, pa da vidimo ko, šta i kako hoće da implementira. Ne može za jedan dan, aha, potpis na nešto. Ne ide tako. Ozbiljan, dug, težak i naporan proces, neće biti lak. Otkazaću deo svojih obaveza i putovanja da bih se spremio za 18. mart, da bih obezbedio da Srbija ne bude prokazana 23. i 24. marta", rekao je on.

Vučić je ranije nazvao sastanak "teškim", ali je poručio i da nema predaje. Kurti je u intervjuu za EURACTIV datom pre odlaska u Brisel, ali objavljenom na dan sastanka, rekao da očekuje međusobno priznanje i sporazum do kraja ove godine. Pročitajte i ocene analitičara o sastanku u Briselu.

(EURACTIV.rs)