Politika

STAVOVI EU KOJI SMETAJU NOVOJ VLADI SLOVAČKE: Premijer proruskih stavova izneo program, koja dva pitanja su sporna?

Program nove vlade Slovačke potvrdio je nameru da se blokiraju reforme EU o kojima se raspravlja, poput migracija ili spoljne politike, dok se naglašavaju "poslovne mogućnosti" za slovačke kompanije u rekonstrukciji Ukrajine.

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Prema programu koji je izneo premijer Robert Fico, slovačka vlada vidi Ukrajinu uglavnom kao poslovnu priliku, posebno "priliku za razvoj Slovačke, pogotovo naših istočnih regiona", obećavajući da će u tim naporima koristiti uglavnom evropski novac.

U tom kontekstu, program takođe naglašava mogućnosti za slovačke kompanije. Kabinet potpredsednika Vlade stoga treba da prvo analizira dosadašnje aktivnosti, a zatim da pripremi "mapu puta za naredne korake".

Vlada želi da predstavi "konkretne inicijative" koje bi pomogle uključivanju ključnih slovačkih aktera u stabilizaciju i naknadnu rekonstrukciju Ukrajine što je pre moguće i da za njih izdvoji finansijska sredstva na nacionalnom nivou.

Poznat po svom proruskom stavu, Fico je u oktobru rekao da će podržati "brutalnu finansijsku pomoć" Ukrajini ako se daju garancije da novac neće biti proneveren, a da će deo biti iskorišćen za obnovu granične infrastrukture i podršku slovačkim kompanijama uključenim u rekonstrukciju.

"Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, a brutalnu finansijsku podršku za nju uslovljavamo garancijama da evropski novac (uključujući i slovački) neće biti proneveren", rekao je Fico o budžetu od 50 milijardi evra Ukrajini.

epa09791552 Ukrainian flags are hoisted along Flag of Europe to show solidarity with Ukraine over the Russian aggression, in front of the European Parliament in Brussels, Belgium, 28 February 2022. EU defence ministers are meeting via video conference on 28 February to discuss the latest situation on the ground in Ukraine, following Russia's military invasion. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Protiv sporazuma o migracijama

Kao odgovor na planirani migracioni sporazuma EU, u kojem države članice moraju da plate 20.000 evra za svakog migranta kojeg odbiju da ugoste, Ficov manifest uključuje odbijanje bilo kakve obaveze "da plati bilo kakve kazne u ime takvih migranata".

Evropska komisija je predložila novi pakt o migracijama u septembru 2020. godine, a trenutno se čeka na konačne pregovore između zakonodavaca EU, koji bi trebalo da budu finalizovani pre februara 2024. godine.

Vodeći poslanik u Evropskom parlamentu Huan Fernando Lopez Agilar nedavno je upozorio da će Dom EU blokirati ceo predlog ako ministri nastave da ga seku "na komade".

Na nivou Saveta EU, prethodne tehnokratske vlade Slovačke bile su uzdržane tokom glasanja o slučaju migracija.

Odbijanje ukidanja veta u spoljnim pitanjima

Štaviše, program je uključivao i najkritičniji jezik Ficove vlade do sada.

Fićova vlada je 2012. godine u svom programu tvrdila da želi da "podrži i promoviše napore za održivi razvoj Evrope", a 2016. čak je doprinela "razvoju stabilne i prosperitetne EU".

Međutim, najnoviji dokument objašnjava da "mnoge odluke vlasti i aparata (EU) izazivaju negodovanje javnosti u Slovačkoj".

Što se tiče spoljne politike, manifest takođe odbacuje ukidanje veta, predlog koji je predvodila Nemačka, iznesen prošlog maja i koji je podržalo još osam država članica.

Program smatra da inicijative koje bi ograničile potrebu za dobijanjem saglasnosti svih članica Unije "slabe poziciju pojedinih država članica".

Većina zemalja članica EU, posebno manjih, sumnja u predlog.

Ipak, tokom TV debate u subotu, ministar spoljnih poslova Juraj Blanar rekao je da Slovačka želi da vidi studiju uticaja 12. paketa sankcija Rusiji i da je kategorički protiv zabrane ruskog nuklearnog goriva.

(EURACTIV.rs)