Politika

JOŠ JEDAN SRBIN UHAPŠEN NA JARINJU: Kancelarija za KiM tvrdi da se nastavlja kampanja progona Srba

Autor Milena Antonijević

Kako saopštava kosovska policija Srbin S. N. iz Vučitrna uhapšen je na Jarinju zbog navodnog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Izvor: MONDO/Jovan Terzić

Prema njihovim navodima, on je priveden na Jarinju zbog sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", počinjenim tokom 1998-1999. godine na području opštine Vučitrn.

Osumnjičeni je upućen u policijsku stanicu i očekuje se da će biti saslušan u prisustvu branioca, a u saradnji sa nadležnim organima biće preduzeti svi dalji postupci.

Povodom ovog događaja oglasila se Kancelarija za KiM i saopštila da je uhapšen Slaviša Nedeljković (1964), iz sela Nevoljane kod Vučitrna. 

Kako kažu, reč je o kampanji sistematskog zastrašivanja i progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Prema navodima Kancelarije, Slaviša Nedeljković je otac dvoje dece koji decenijama živi i radi u Čačku kao poreski inspektor, a nakon zadržavanja u policijskoj stanici u južnom delu Kosovske Mitrovice, odveden je u Prištinu.

"Ovo nije prvi put da je neko ko je proteklih godina često dolazio na Kosovo i Metohiju naprasno postao zanimljiv progoniteljima iz Prištine zbog navodno izvršenih krivičnih dela, a Nedeljkovića terete za navodni ratni zločin iako nikada nije bio deo ni policijskih ni vojnih snaga. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, kao i u sličnim slučajevima u prošlosti, našem građaninu obezbedila pravnu i svaku drugu pomoć", navela je Kancelarija za KiM.

"Ova zločinačka politika Prištine može izazvati samo nove tenzije i napetosti na terenu, i bez njenog obuzdavanja ne može biti bilo kakvog istinskog pomaka u procesu normalizacije odnosa", zaključuje se u saopštenju.

(EURACTIV.rs)